(…)

Csak akkor van esély két nép között történelmi megbékélésre, ha mindkettő saját bűneivel is szembenéz, amiket a másikkal szemben követett el – mondta František Mikloško, a szlovák parlament volt elnöke. Surján László KDNP-s EP-képviselő szervezett konferenciát a szlovák–magyar viszony javításáért dolgozó Charta XXI Egyesület színeiben. Ha mindenki úgy gondolkodna, mint az előadók nagy része, valószínűleg tényleg semmi gond nem lenne, de a közép-európai valóság nyilván más.

 

Ezért volt felüdülés Mikloškót hallgatni, amikor arról beszélt, önreflexió, bizalom és megbocsájtás nélkül nincs esély a megbékélésre.

 

(…)

 hirdetes_810x300  

 

Mikloško szerint négy lépés szükséges a megbékéléshez: a szlovákoknak meg kellene szabadulniuk a magyarokkal kapcsolatos komplexusaiktól, tudatosítani mindenkiben, hogy „az öntudat alapja a műveltség és a kultúra”, elismerni, hogy a magyar kisebbség gazdagítja Szlovákiát, végül programokat kezdeményezni, hogy a két nép tagjai jobban megismerhessék egymást. (Például a magyart választható idegen nyelvvé tenni szlovák iskolákban.)

 

„Több száz éven át éltünk egymással békében, de most kölcsönös vétkek idegenítenek el minket egymástól”– zárta előadását.

 

(…)

 

d_as20161203010
Surján László európai parlamenti képviselő, a Charta XXI Mozgalom alapító elnöke, Frantisek Miklosko, a szlovák parlament volt elnöke és a Charta XXI Egyesület Megbékélési és Együttműködési Díjával kitüntetett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek Fotó: Kovács Tamás / MTI

 

Lovász Attila, a Szlovákiában működő Pátria Rádió főszerkesztője arról beszélt, „nincs olyan, hogy kisebbségi média”, egy szlovákiai magyar rádiónak ugyanúgy a hallgatókért kell versenyeznie, így az egyetlen lehetősége, hogy érdekes híreket közöl.

 

Lovász szerint ma teljesen szabadon dolgozhatnak a magyar tévé- és rádióprogramok szervesztői, a szlovák közmédia vezetői sem szólnak bele a munkájukba, és valószínűleg a már említett „érdekességnek” is köszönhető, hogy például a szlovák tévé magyar nyelvű programjait 52 százalékban szlovák nézők is követik. (Feliratozva adják az adásokat természetesen.)

 

A konferencia egyetlen valódi kritikát megfogalmazó előadója Štefan Hríb volt. A „szlovák konzervatív média fenegyerekeként” is emlegetett főszerkesztő arról beszélt, hetilapjában, a .týždeň-ben természetes volt, hogy leírják: Trianon igazságtalan volt a magyarokkal szemben, a Beneš-dekrétumok igazságtalanok és kegyetlenek voltak, és kiálltak Malina Hedvig mellett is.

 

„Mi nem azért csináljuk ezt, mert lenne egy „projektünk” a két ország közötti viszony javítására, hanem mert ez az igazság” – fogalmazott.

 

Hríb szerint Orbán Viktornak soha nem volt igazán érdekében a jó szlovák–magyar viszony, kritikus helyzetekben mindig éppen ennek ellenére tett, miként Robert Fico is, elég csak Sólyom László feltartóztatására gondolni a párkányi hídon, vagy a kijelentésére, hogy Malina Hedvig csak kitalálta, hogy megverték.

 

„Hiszek a csodákban, hogy ez a két ember megváltozott, de szerintem inkább csak annyi történik, hogy Orbán Viktor és Robert Fico brutálisan kihasználja a félelmeket a menekültekkel szemben, szlovák részről biztosan ez zajlik”– mondta.

 

„Most mindketten arról beszélnek, hogy meg akarják védeni a keresztény Európát, de mi egy keresztény ország? Olyan, amelyik mindenkié? Ahol sajtószabadság van? Vagy olyan, amelyikben csak az számít, ami nekem jó, mert Orbán Viktor Magyarországán ezt látom” – fogalmazott. Hríb szerint Fico ugyanezt teszi Szlovákiában, ahol „Európa védelme” címén valójában egyre nagyobb méretet ölt a korrupció, a vagyont a kormányfő környezete egymás között osztja el.

 

(…)

 

Magyar Nemzet Online, Szlovákok, magyarok: megbékülés a menekültellenességben?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!