(..)

A Nyugat és Oroszország között az elmúlt években kiéleződött feszültség a hidegháborút idézi. A két fél retorikája mindenképpen, így aligha véletlen, hogy ez a „háború” kiemelten az információs fronton zajlik. Már csak azért is, mert az információ hatalom. A történelemben persze mindig is nagy verseny zajlott a dolgok értelmezéséért, s az igazi győztesek nemcsak fejeket vettek, hanem saját olvasatukat próbálták beletáplálni a fenn maradt fejekbe. (..)

 

Tisztában voltak a propaganda fontosságával a hidegháborúban szemben álló felek is, a Szovjetunió felbomlása után azonban Oroszországnak erre nem maradt energiája, de mintha el is felejtkezett volna a „puha erő” fontosságáról. Aztán az ország magára találásával e téren is változott a helyzet (..).

 

Washington és Brüsszel most valójában azért ideges, mert a Nyugat elveszítette az információra győztesként bejegyzett monopóliumát. S a helyzet kezd „veszélyessé” válni, hiszen ma már ott tartunk, hogy Putyinnak a nyugati társadalmakban is komoly tábora van. (..)

 hirdetes_300x300  

 

Háború van, ezért nem véletlen, hogy a minap elsöprő kétpárti többséggel elfogadott új amerikai hírszerzési törvény Oroszországgal és az orosz befolyás visszaszorításával foglalkozó önálló bizottságot javasol. Mint ahogy az sem, hogy az Európai Parlament friss határozata hidegháborús időket idéző elszántsággal szólít harcba az orosz propaganda ellen, amellyel külön munkacsoport foglalkozik. E nem túl összetett háborús gondolkodás szellemében minden, amit az unió állít, az igazság, miközben az orosz álláspont hazugság, dezinformáció, amit le kell leplezni. Erre amerikai és európai pénzekből Londontól Berlinen át Budapestig feltűnően hasonló metodológiát követve konferenciák sorát szervezik, az orosz propagandát terjesztő feketelistákat állítanak össze, természetesen a szabadság nevében.

 

Pedig ez nem más, mint ellenpropaganda! Ezt persze csak kevesen mondják ki. S hogy milyen jól működik ez a propaganda, azt mutatja, hogy sokan komolyan rettegnek attól, az „agresszívan terjeszkedő, a Nyugatot lejárató” gonosz birodalom lerohanja minimum a Baltikumot. Oroszországtól azonban nem kell félni. Sokkal nyugtalanítóbb ennél, hogy „szabad és demokratikus” nyugati világunk ennyire komfortosan kezdi érzi magát ebben a minden oldalon ellenségképekre, háborús retorikára építő szembenállásban..(..).

 

mno.hu – Stier Gábor: Kell-e félni Oroszországtól?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!