Ha Rióban nyert volna a csapattal, akkor sem biztos, hogy marad. A férfi vízilabdázók távozó szövetségi kapitányával, Benedek Tiborral a Magyar Nemzet készített interjút. Szemléztük.

 

(…)

 

Az új szövetségi kapitányról: Märcz Tamás előtt ott tornyosul a jövő évi hazai vébé, akár maga alá is temetheti az elvárás súlya. Milyennek látja a kilátásait?
Nincs könnyű helyzetben. Nem tudom, hogy kik azok az idősebb játékosok, akikre számít. Nagy lendületet, új impulzusokat adhat az érkezése, ez jól is elsülhet. Nem tartozik szorosan a kérdéshez, de számomra furcsa, hogy ennyi magyar klubedző úgy gondolja, hogy nem elég nagy kihívás a világ legerősebb bajnokságának élklubjait edzeni, szeretnének még kapitányként is dolgozni. Märcz egy kisebb klubból érkezik, tettvágya teljesen érthető.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Ön miért kardoskodott végig amellett, hogy magyar legyen az új szövetségi kapitány? Ennyivel jobbnak tartja a magyar edzőket a külföldieknél?

 

Amikor Igor Milanovic neve egy-két nappal a pályáztatás lezárta előtt megjelent, egy pillanatra elbizonytalanodtam. A pályázata viszont csak önéletrajz volt, ami nekem kevés, bármilyen nagy név is valaki. De ugyanazt mondom, mint korábban: játékosból is nagyon sok a külföldi, ha az edzői posztok nagy részét is külföldiek töltik majd be, az nem a helyes út a magyar póló számára, inkább nekünk kell fejlődnünk, képeznünk tovább magunkat.

 

Négy évig volt szövetségi kapitány. Az első két éve csodálatos sikereket hozott: világbajnoki cím, Eb-ezüst. Aztán jött 2015-ben a vb- és a világliga-hatodik hely. Ön már az Eb után úgy döntött, hogy fiatalítani kezd, és Varga Dánielt kiviszi kapásoldalra, így megbontotta a Varga testvérek tengelyét. Okoztak ezek a lépések feszültséget a csapatban?

 

Varga Dánielnek már a 2014-es világkupán jeleztem, hogy a jövőben ki akarom próbálni a kapásoldalon, akkor még voltak benne fenntartások, hogyan fogja passzokkal kiszolgálni az öccsét. Viszont ekkorra az ellenfelek már jobban kiismerték a kettejük játékát, így én nem láttam már annyira hatékonynak ezt a figurát. Bennük okozott kételyt, hogy bejön-e ez a változtatás. A fiatalításról szőtt terveim már 2013-ban nyilvánosak voltak, ezzel nem okozhattam meglepetést, a barcelonai győztes csapat átlagéletkorát magasnak gondoltam Rióra.

 

(…)

 

Rióban ki akarta kapcsoltatni az internetet a játékosok szobájában, de ez nem sikerült. Így abban állapodtak meg, hogy legfeljebb éjfélig lehet a neten lógni. Utólag kiderült, hogy betartották-e a szabályt?
Ez a felnőttválogatott, mely az egész magyar vízilabdázást képviseli. Az olimpia évében a válogatott tagjainak kötelező mindent félretenniük, kizárólag a játékok számítanak, és hogy ott a legjobbak legyenek. Én csak a kereteket szabom meg, nem tudok helyettük gólt lőni, edzeni, sportszerűen élni és időben lefeküdni. Lehet, hogy én vagyok naiv, de bíztam bennük annyira, hogy ők is így gondolják, és szerintem így is tettek.

 

(…)

 

Az olimpia után sort kerítettek egy tisztázó beszélgetésre a csapattal a négy évről, vagy akár a riói tanulságokról?

 

Rióban leültünk a mérkőzések után elemezni, itthon már nem. Egy-egy játékossal külön beszélgettem, miután hazajöttünk, a többiektől pedig elbúcsúztam. Biztos, hogy az olimpia miatt maradt bennünk hiányérzet, őszintén kívánom minden játékosomnak, hogy egyszer nyerjenek majd olimpiát is. De azt sem mondom biztosra, hogy ha érmet szerzünk Rióban, akkor nem fejeztem volna be.

 

(…)

 

Mentális téren követte a Kemény Dénes-iskolát, valakit kenyérrel, valakit korbáccsal próbált jobb teljesítményre sarkallni a négy év alatt?

 

Négy évig cipeltem a Kemény-örökséget, most már semmilyen ezzel kapcsolatos kérdésre nem válaszolok.

 

Tud olyan felemelő pillanatot mondani a kapitányi éveiből, amely csak önnek adatott meg, egyéni büszkeségként élhette meg a válogatott mellett?

 

Rengeteget. Például amikor tavaly elkezdtük második centernek képezni Vámos Marcit, és szinte azonnal ment neki. Ő olyan vízilabdázó, aki azonnal, nagy lelkesedéssel elkezdni gyakorolni, ha az ember újat mond neki. A kazanyi világbajnokságon például nagyon nehezen tudott ötméteres szabaddobást kiharcolni. Amikor hazajöttünk, egy játékvezetői értekezleten megkértem a bírókat, hogy ne fújjanak be olyan könnyen szabaddobásokat, mert ha itthon könnyen ítéletet kap, a nemzetközi mezőnyben nem fogja ugyanezt megkapni. Egy éven át alig kapott szabaddobást.

 

(…)

 

Január 1-jével az újpesti vízilabdaklubnál kezdi meg a munkáját. Milyen poszton?

 

Szakmai igazgatóként. Tizenhárom csapat edzőjének munkáját fogom majd össze, én vagyok a felelős a klubban végzett szakmai irányításért.

 

Utánpótlástól a felnőttkeretig, nőktől a férfiakig?
Igen. Napi szinten kell követni a játékosok fejlődését, így ez teljesen más lesz, mint a válogatottnál dolgozni. Biztos vagyok benne, hogy olyan munkát fogunk itt végezni, amely példaértékű lesz, és más klubok át fogják venni a módszereinket.

 

Magyar Nemzet, Benedek Tibor: Nem tudom nem befolyásolni a magyar vízilabdát

Fotó: Balogh Dávid/Magyar Nemzet

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!