Még most is sűrűn rágódik Lőrincz Viktor azon, ami Rióban történt. Birkózónk a 85 kilósok bronzmérkőzésén 3–2-re vezetett Kudla ellen, amikor fél perccel a vége előtt a szlovén bíró megmagyarázhatatlannak tűnő módon megintette, s a 3–3 a németnek kedvezett. Interjúnkból kiderül a máig bosszantó történet utóélete s az is, hogy a szabályváltoztatások pozitívan érinthetik honfitársunkat.

 

Sokszor felidézte, forgatta magában azóta, ami a riói bronzmérkőzésen történt?


Hiába telt már el bő négy hónap, sűrűn előjön, s elő is fog még sokáig. Egyszerűen én mindent kiadtam magamból azon a meccsen, felfoghatatlan, hogy fél perccel a vége előtt megintettek. Nyilván, ha odavágom, nincs miről beszélni, de akciót így is végre tudtam hajtani, mégis engem hoztak ki vesztesnek. Nagyon bosszant, mert hatalmas lehetőség volt, de megyek tovább, nem fogom feladni, csak jobb lett volna a Tokió előtti négy évnek egy olimpiai bronzzal nekivágni, mint ezzel az ötödik hellyel.

 

Feszélyezi még, hogy igazságtalanság történt?

 hirdetes_810x300  

 

Hát nem elhanyagolható, hogy leedzel egy fél életet, létezik egy szabályrendszer, amelyet én betartok, s be kell tartania a bírónak is, s ha utóbbi megtörtént volna, én hagyom el győztesen a szőnyeget. Utána többen levezették videóról a mérkőzésemet, és mindenkinél én nyertem. Ez azért nagyon durva. Soha egyetlen mérkőzésemet sem fogtam a bíróra, benne van a pakliban, hogy hibáznak, de itt másról volt szó.

 

Nem sokkal később egy magyar birkózóbíró, Péteri László úgy nyilatkozott, a szlovén Stanislav Sernek egy magánbeszélgetésben elismerte, hogy „bűnös”. Ráadásul eltiltották a riói olimpián közreműködő bírók 80 százalékát. Ez gyógyírt jelentett, vagy csak a sebek feltépését?
(…)

Ha ezzel a bíróval a jövőben találkozom egy versenyen, biztosan nem fogok vele kezet. Ez a minimum, bár nem is láttam azóta, ami valamit jelenthet. (…)

 

Lát egyáltalán pozitívumokat a történetben?

 

Rióban olyan formában tudtam birkózni, amit ha a jövőben elő tudok venni egy Eb-n vagy egy vb-n, akkor joggal várhatok el magamtól érmet. A 2020-as olimpia idején harmincéves leszek, akkor még bőven csúcsformában lehetek. Nem beszélve arról, ha négy évre rá Budapest lenne a házigazda, akkor nekivágnék egy újabb négy évnek. Tehát nem tettem le arról, hogy felálljak egy olimpiai dobogóra.

Bár úgy érzem, Rióban meg akartak leckéztetni, félrelökni nem tudtak.

(…)

 

Legalább a Magyar Birkózószövetség kiállt ön mellett, ahogyan a közvélemény is.
Nagyon jó érzés volt, hogy amikor hazajöttem Ceglédre, kijöttek, üdvözöltek az emberek, s bronzérmesként tekintettek rám. A gesztusok akkor enyhítettek valamit, de a vitrinben nincs ott az, aminek kéne.

(…)

 

Magyar Nemzet Online, Lőrincz Viktor nem fogna kezet a riói bíróval

Nyitókép: Kovács Tamás – MTI

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!