(…) Hiába figyelmeztette kemény hangú közleményben a Magyar Közösség Pártja (MKP) a jórészt függetlenekből és MKP-sokból álló városvezetést, hogy elfogadhatatlan az iskolabezárás, a helyi politikusok szembe mentek a párt irányításával. Az MKP szerint elképesztő, hogy olyan városban is hasonló lépésre kényszerülnek, ahol ez még gazdaságilag és létszámban sem indokolt.

 

Ennek ellenére egy hétfői önkormányzati döntés értelmében két állami fenntartású általános iskolából jövő tanévtől egy nagy lesz, a nevető harmadik pedig a magyarországi pénzzel nagyvonalúan kistafírozott helyi katolikus iskola lehet. (…)

 

(…) Mint ahogy a Körkép szlovákiai magyar hírportál tudósításából kiderült, ha összevonásra kerül sor, sokan kiveszik a Corvinból a gyermeküket és átíratják az egyháziba, de lesznek nem kevesen, akik ősztől a szlovák iskolát fogják választani. Azt sem szabad elfelejteni, hogy mindössze egy hónap van az iskolai beíratásig, a szülők tehát hirtelen kész tények elé vannak állítva.

 

 hirdetes_400x285  

Lehetséges a felelősségre vonás

 

Németh Gabriella, az MKP elnökségi tagja, elmondta, nagyon jónak tartaná, ha a polgármester, Horváth Árpád ezek után nem írná alá a vonatkozó határozati javaslatot, és egy minden fél számára kielégítő döntés születne az ügyben. Kérdésünkre, hogy elképzelhető-e a renitens MKP-sok felelősségre vonása, a politikus azt mondta, a megszüntetésre szavazók etikai bizottság elé kerülhetnek.

 

Az MKP-s polgármester egyébként kitart a döntés, illetve a határozat szövegezése mellett. Szerinte az iskolabezárás a fejlődés záloga, ami a gútai magyar oktatást, a diákok, szülők és tanárok érdekeit szolgálja. Az ülésen többen is azzal érveltek, hogy két iskolának juttatott állami támogatás több, mint egynek, és az állami támogatás durván évi 80 ezer euróval lesz kevesebb, hiába lesz nagyobb a Corvin a Rákóczi beolvadásával. Emiatt persze nemcsak iskola-, hanem osztály-összevonásokkal is kell majd számolni, aminek egyenes következménye lehet pedagógusok elbocsátása.

 

(…)

 

A gútai iskolabezárás viszont annál is fájóbb, hogy a város tömbmagyar területen fekszik, ezért nehéz nem úgy tekinteni a kérdésre, mint hogy a magyarok ezúttal maguknak keresték a bajt. Sőt a harmadik, immár a Híd-Most pártot is koalíciós társnak választó Fico-kormány szép csendben leállt a magyar iskolabezárások erőltetésével.

 

Magyar Nemzet, Kuthi Áron: Magyarok önfelszámolása a Felvidéken

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!