(..)

Theresa May legitimációs gondokkal küzd, ugyanis őt aztán senki nem választotta meg, egyszerűen az történt, hogy a sok jobb-rosszabb önjelölt eleste után ő maradt talpon legtovább a tavaly júliusi hőségben, hogy a visszavonulását bejelentő David Cameron utáni feneketlen űrt betöltse. Örökölt tőle egy 17 fős alsóházi többséget, ami a 650 fős parlamentben igazán karcsú. Ráadásul a konzervatívok belső ellenzéke folyamatosan huhogja, hogy nem kellene olyan komolyan venni a brexitet.

 

Talán az sem elhanyagolható, hogy a konzervatív eurofilek, Brüsszel-barátok frakciójának élére a nemrég a sorból kidőlt veterán Ken Klarke után két nő lépett, ellenük most aztán mindentől függetlenül meg kell vívnia harcát Maynek. Klarke egyébiránt csak annyit hagyott hátra a kemény kötésű párosnak, hogy a csata csak most kezdődött el. És tényleg vannak hetek, amikor a kormányfő számára is úgy tűnhet, hogy a baloldal sokkal inkább benne lenne egy tiszta, világos szerződésben Brüsszellel, mint az állandóan kötekedő párttársai.

 

Újabb nő a sorban Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, akinek ugyan megtiltotta, hogy népszavazást írjon ki a függetlenedésről, de nem lehet felőle biztos, hogy az unió mellett szavazó skótok vezetője nem lép valami nagyon váratlant 2019 tavaszáig, a brexit folyamatának ma ismert végéig. Itt csak arra számíthat a kormányfő, hogy a Skót Nemzeti Párt adott esetben meg is gyengülhet a választásokon, és halkabb lesz a hangja a skótoknak fenntartott londoni képviselői helyeken.

 hirdetes_810x300  

 

A fejfájásnak ezzel nincs vége, egy szigettel arrébb, Észak-Írországban pillanatnyilag nincs kormány, ott patthelyzethez vezetett az előre hozott helyi választás. Összefoglalva Maynek a maga és az ország unión kívüli sikeres indulásához nagyon határozottan kell kezelnie mind az ellenzéket, mind pedig a brexit fellazításában érdekelt, a status quo megtartásáért minden erejükkel küzdő belső ellenzékét. És örülhet, ha bónuszként majd nem lázad az unióból való kiválás ellen Edinburgh és Belfast.

 

Biztosabb lehet a dolgában May a rettenetesen megosztott, széteső Munkáspártot és a feljövőben lévő, de még mindig aprócska liberálisokat illetően. Jeremy Corbyn radikális baloldali pártvezető biztos nem jegyzi fel naplójába a keddi napot, mert az lehet, hogy bukásának kezdetét jelenti.

(..)

 

mno.hu – Kuthi Áron: May biztosra megy

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!