Megkönnyebbülten sóhajtottak fel Emmanuel Macron győzelme után a föderális Európa hívei. Az Európát választó franciákat, a józan ész diadalát és a populisták előretörésének megtorpanását éltették a szalagcímek. Európa megmentőjét látni az integráció elmélyítését hirdető Macronban azonban ugyanolyan túlzás, mint ahogy elsietett volt temetni az EU-t a szkeptikus nézetek tavalyi megerősödésekor.

 

Megalapozatlan, a vágyakat valóságnak láttatja a globalizációt ideológiává emelők ujjongása is. A nacionalisták, a befelé fordulók, a globalizációról mint realitásról tudomást venni nem akarók vesztettek, Macron megválasztása azonban messze nem a neoliberális világrend diadala. Hogy mást ne mondjunk, a liberális konszenzuson alapuló hagyományos pártok visszaszorulóban vannak, és maga Macron is a rendszert előzi, csak másképp, mint Le Pen.

 

Egy év alatt szinte a semmiből az Élysée-ig jutott. Sikere inkább figyelmeztetés az önmagát túlélő liberális globalizmus híveinek, semmint az ő győzelmük. A brexittől Trumpon át az unió válságáig minden arról árulkodik, hogy ez a gondolkodás nehéz időket él át, az elmúlt mintegy harminc év politikája zsákutcába jutott. Óriási az igény egy új migrációs, szociális, gazdasági és külpolitikára.

 

 hirdetes_300x300  

Az alternatívák egyikét ígéri a franciáknak a szocialisták köpenyéből előbújt, a világlátását és a hozzá fűzött reményeket látva is egyfajta francia Obamának tekinthető Macron, de az még a jövő kérdése, képes lesz-e elődje hibáiból levonni a tanulságot, és megújítani az ötödik köztársaságot.

 

Egyelőre Macronról mint politikusról nem igazán lehet képet alkotni. Biztosan tudjuk róla, hogy fiatal, heves és ambiciózus. Egyértelmű, hogy a hagyományos politikai elit, a pénzvilág támogatja. Mellette szól a fiatalsága, de szembetűnő a tapasztalatlansága. Az, hogy mindenből igyekszik tanulni, valamint a siker akarása nagy reményekre jogosítja, a neheze azonban még előtte áll. Legfőképp le kell raknia elnökségének politikai, ideológiai és infrastrukturális alapjait.

(…)

 

mno.hu – Stier Gábor: A francia Obama

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!