Az európai puha hatalom kétségkívül sikeres. Diplomáciánkkal, fejlesztési politikánkkal, kereskedelmi kapcsolatainkkal mi, európaiak hozzájárulunk a stabilitás megteremtéséhez, a béke, az emberi jogok és a jogállamiság előmozdításához. A puha hatalom azonban önmagában nem elég erős.

 

A biztonságos, szabad és békés Európa nem tekinthető magától értetődőnek. A kontinensen és Európa valamennyi országában a terror és vérontás még mindig túl élénken él sok ember emlékezetében. Elég körülnézni közvetlen szomszédságunkban, a feszültségekkel terhelt Keleten, a brutális háborúval sújtott Szíriában, hogy lássuk, a háborúk nem a múlthoz tartoznak.

 

 

(…)

 hirdetes_810x300  

Az Európai Bizottság ezért tett javaslatot az Európai Védelmi Alapra, amely bár nem váltja fel a nemzeti költségvetések védelmi kiadásait, de ösztönzi az együttműködést a közös kutatásokban, fejlesztésekben, a védelmi felszerelések és technológiák beszerzésében. Ez legalább annyira szolgálja a biztonságunkat, mint amennyire az adófizetők hasznára válik. (…)

 

Kizárólag pénzért ugyanakkor lehetetlen igazi európai biztonsági és védelmi uniót vásárolni. Politikai akaratra és ambícióra is szükségünk van. Azt szeretném, ha az Európa jövőjéről folytatott eszmecsere során becsületes vita folyna arról, hogy milyen irányba kell haladnunk.

(…)

 

Túl hosszú ideig hagyatkoztunk mások katonai erejére. Most kell megragadnunk az alkalmat arra, hogy kezünkbe vegyük saját biztonságunkat. Tartozunk ezzel az európai polgároknak. A szorosabb védelmi együttműködés mögötti akarat elsősorban és főleg az európai emberektől ered. Szinte valamennyi uniós országban a három legfontosabb prioritás egyike a biztonság. Az európaiak háromnegyede támogatja a közös biztonság- és védelempolitikát.

 

A legalapvetőbb univerzális jogok egyike, hogy biztonságban érezzük magunkat otthonunkban.

 

mno.hu – Jean-Claude Juncker: Megvédeni Európát és az európaiakat 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!