(…)

Láthattuk néhány napja, hogy két szabad és erős tenyér kézfogása milyen eredményekre képes. Donald Trumpnak és Vlagyimir Putyinnak Hamburgban elég volt valamivel több mint két óra – aminek csak egy részét szentelték Szíriának –, és sikerült az, ami Genfben többhetes tárgyalássorozat után sem: egy egyelőre működőképes tűzszünet elérése.

 

Ez aztán a pillangóhatás! Egy amerikai és egy orosz Németországban megegyezett valamiben, felemelték képzeletbeli telefonjaikat, mire Szíriában Aszad-párti és lázadó, síita és szunnita haptákba vágta magát. Örökké persze ez sem fog tartani, és nem tör ki hirtelen a béke. Az azonban világossá vált – ha eddig esetleg bárkinek kétséges volt –, hogy ki, kik mozgatják valójában a szálakat.

 

A kérdés inkább a miért. Kinek jó az, hogy Szíria romhalmazzá változik, hogy szélsőségesek prédálják fel az országot? Szaddám Huszein idejében még legalább lehetett az olajra mutogatni, de most? Mit nyernek a „játékosok” a véget nem érő háborúval? Az világos, hogy az egész kinek rossz. A közel-keleti háborúsdi eddig távoli nagypolitika volt, műsor a televízióban, de most saját bőrünkön érezzük: az Európai Unió kis híján beleroppant a menekültválságba. A szíriai emberáradat keltette vihar már elvonult, de a felvert hullámok még nem ültek el. A krízis nem egységbe kovácsolta, hanem szétforgácsolta a tagállamokat. Ráadásul a szíriai sivatag összegyűjtötte Európa összes elvadult szélsőségesét, hogy gyilkológépezetként köpje vissza őket a „hitetlen” fejlett világba.

 hirdetes_810x300  

 

A gyenge és megosztott Európai Unió érdekében áll az oroszoknak. Sőt azzal, hogy Oroszország katonailag Szíriában is megkerülhetetlen tényező lett, végre a világpolitikában is újra megvetette a lábát, tovább tágítva az Egyesült Államok egyeduralmán keletkezett korábbi hajszálrepedéseket. De nyugati szövetség ide vagy oda, aligha bánják Washingtonban, hogy az európai kistestvér nem próbál túl nagyra nőni. A Közel-Keletre pedig eddig is úgy tekintettek Amerikában, mint a saját játszóterükre, ahová nem szívesen engedtek be másokat. (…)

 

mno.huLászló Dávid: Vörös telefon
kép: BBC

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!