Klaus Johannis a Székelyföldön is elismételte a napokban, mennyire példás a román kisebbségpolitika. Ezzel azt üzente a magyaroknak, hogy a román politikum bebetonozta az álláspontját kisebbségi kérdésekben. Üzent a választóinak is: keményen kézben tartja a gyeplőt. A szász nem enged a székely követeléseknek.

 

Mindez borítékolható volt. Azaz cseppet sem okozott csalódást a román államfő székelyföldi látogatása, hiszen különösebb elvárások sem társulhattak hozzá. A Johannis megválasztása óta eltelt időszak ugyanis egyértelműsítette: a hideg és távolságtartó szász politikus csekély gesztusokat sem hajlandó tenni az erdélyi magyarság irányába kisebbségi kérdésekben.  (…)  Hideg, számító, racionális utat jár.

 

Úgyhogy jött, és egyértelművé tette: az egykori szebeni polgármester már bukaresti kottából olvas. Vendéglátói kisebbségi kérdésekre irányuló fölvetéseit udvariasan meghallgatta ugyan, ám a szokásos, untig ismert szólamokkal söpörte le.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

2014-ben a két székely megye lakói vérmes reményekkel szavaztak a szászra, a nem románra, akiről úgy tűnhetett: új színt, új értékeket, európai megközelítést hoz a permanens balkáni valóságban élő román politikába. Az azóta eltelt időszak nem csak az erdélyi magyarság számára hatott kijózanítóan: Johannis beleolvadt a tájba, a magyar kisebbségpolitika fölvetéseire ugyanazokat a szokásos válaszokat adja, mint bármelyik elődje a rendszerváltás óta, és a nacionalista szólamoktól sem retten vissza. A székely önkormányzati vezetők elmondták kéréseiket, hol sarkosan, hol diplomatikusan fogalmazva, Johannis kizárólag előre leírt frázisokat pufogtatott.

 

Klaus Johannis román államfő érkezik a csíkszeredai megyeházához 2017. július 18-án. Kép: mno.hu

 

Sőt: burkoltan felrótta vendéglátóinak az etnikai elkülönülést, a magyar fiatalok gyenge románnyelv-tudását, a régió gazdasági lemaradásáért pedig az erdélyi magyarok politikusait, vagyis kimondva-kimondatlanul az RMDSZ-t hibáztatta. Egyvalamire volt jó az elnöki látogatás: a napnál is világosabbá tette: Klaus Johannist nem érdeklik a székelyek problémái. Meghallgatja őket, a székely himnuszt is megtiszteli felállva, még a székely zászlót is átveszi, de ez a legtöbb, amire kapható. Reakcióiban már – vérbeli román politikusként – a többség érzékenységével takarózik, és a kisebbséget nógatja kifejezettebb beilleszkedésre.

 

Nem véletlenül állítják elemzők: az elnöki látogatás cseppet sem a magyarok iránti érdeklődés jegyében zajlott. Megnyerni sem őket akarja. Hanem saját szavazótáborát biztosítja arról – akár már a választási előkészületek jegyében –, hogy a gyulafehérvári egyesülés centenáriumára készülő Romániában nem nyernek teret a kisebbségi követelések.

 

A szerző református lelkész, újságíró

 

Magyar NemzetFábián Tibor: Johannis a székelyek között

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!