Nyeregben érezheti magát Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke. December elején jelentette be, hogy a jövőben Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és átköltözteti oda az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból. A döntés alapvetően belpolitikai természetűnek tűnik, hiszen Trump ezzel egyrészt teljesíti egyik fő kampányígéretét, magához édesgetve a hívő republikánus szavazókat.

 

Másrészt az Izrael melletti markáns kiállással látványosan szakított elődje külpolitikájával, ismét csak gesztust téve szavazóinak – erre szüksége is van, hiszen népszerűségi indexe rekordalacsony. Harmadrészt elterelte a figyelmet az elnökválasztásba való állítólagos orosz beavatkozással kapcsolatos nyomozásról is.

(…)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában az amerikai vétóról pattantak le, a közgyűlésben pedig az országok többsége elítélte ugyan Washingtont, ám ennek semmilyen következménye nem lesz. Főleg annak függvényében igaz ez, hogy az amerikaiak közel-keleti muszlim szövetségesei olyan mértékben függnek az Egyesült Államoktól, hogy teljesen meg van kötve a kezük. Trump ráadásul még az ENSZ-tiltakozást is a saját javára tudta fordítani. Hiszen szintén kampányígérete volt, hogy felülvizsgálja az amerikaiak részvételét a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben is. Az alternatív jobboldal karácsonyi ajándékként üdvözölte, hogy 285 millió dollárral kevesebbet utalnak a világszervezetnek, annak ellenére, hogy ez már jóval a szavazás előtt eldőlt.

 

 hirdetes_400x285  

Közben gőzerővel megindult a zsidó lobbitevékenység az ENSZ-szavazáson tartózkodó, vagy éppen az amerikaiak és Izrael elítélésére voksoló államokban. Láthattuk ezt Magyarországon is, ahol a Mazsihisz és az Emih egyaránt amellett érvelt, hogy Orbán Viktor kormányának is el kellene ismernie Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

(…)

Trump számára egyértelműen hasznosnak bizonyult a bejelentés, de a világ számos állama dilemmába került: megéri-e összerúgni a patkót a muszlim országokkal Trump kegyeit keresve? Nem csoda, hogy csak néhány, a térképen is nehezen megtalálható ország követte Amerika példáját, amelyek nagyban függnek is az Egyesült Államoktól. Az izraeli sajtóban felmerült még Szlovákia és Románia is, ám előbbi az egységesnek mondott, de e kérdésben is külön utakon járó visegrádi négyek közül egyedüliként nem tartózkodott az ENSZ-közgyűlési voksoláson, hanem elítélte az amerikai lépést. Így nem várható, hogy pont Pozsony ismerje el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Románia esetében más a helyzet, hiszen hosszú ideje az amerikaiak hű szövetségese, de dilemmája azonos a magyarokéval.

(…)

 

MNO.hu – Földi Bence: A világvége elmarad
borító: jpost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!