Nem a következő öt éven belül, hanem azonnal bővíteni kellene az EU-t – szögezte le Szijjártó Péter Varsóban, ahol Magyarország három konkrét javaslatot is tett az európai uniós bővítési folyamat felgyorsítására.

 

(…)

 

A V4-ek aggódnak a Nyugat-Európából érkező hírek miatt – mondta el Szijjártó Péter, utalva Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének korábbi kijelentésére, miszerint a következő öt évben nem lesz bővítés az Európai Unióban.

 

 hirdetes_300x300  

A visegrádi országok ezzel nem értenek egyet – hangsúlyozta a miniszter. „Nem a következő öt éven belül, hanem azonnal bővíteni kellene az EU-t” – hangsúlyozta, hozzátéve: az EU megerősödéséhez vezető egyik legfontosabb eszköz éppen a bővítés. Az integrációs folyamat lassítása biztonsági és gazdasági kockázatot jelent. Magyarország három konkrét javaslatot tesz az integráció felgyorsítására – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

 

Konkrét javaslataik is vannak

 

(…)

 

Az első javaslat az, hogy Szerbiával az EU még az idén megnyisson három fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, mégpedig a közbeszerzésről, az oktatásról és a kutatás-fejlesztésről szólókat. A másik javaslat az, hogy Albánia esetében „ne toljuk el a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Bizottság következő jelentéséig, vagyis 2018-ig”, hanem azonnal kezdődjenek el, „amint Albánia erre készen áll”. Harmadrészt pedig „fejezzék be a Macedóniával űzött csúf játékot, és vegyük rá Görögországot arra, hogy a vétójogával ne éljen, ne blokkolja a macedón csatlakozási folyamat megkezdését” – fogalmazott Szijjártó Péter.

 

Segíteni kell a Nyugat-Balkánt

 

(…)

 

A nyugat-balkáni országok megerősítéséhez vezető leggyorsabb és leghatékonyabb út az európai integráció – fejtette ki. „Ezért Magyarország a V4-ekkel együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni országok európai integrációja minél gyorsabban megtörténjen” – szögezte le.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!