(…)

 

Az elmúlt esztendő sok örömöt, de megpróbáltatást is hozott számunkra. Európai szinten az egyre fokozódó terrorveszély és bevándorlás jelentett embert próbáló kihívást. Belföldön a választások és a kormányalapítás. Siker és kudarc.

 

Sikerként éltem meg a V4 egységes, józan véleményét a migránskérdésben; kudarc volt viszont az újabb csalódás a politikában, ill. 25 éve hatalmon levő „politikai elitben”. Politikai elit… inkább csak megszokott arcok, akinek egyetlen céljuk, hogy kormányt alakítsanak bárkivel.

 

 hirdetes_810x300  

A felvidéki embernek sajnos csak egy torz példa jutott a demokráciából. Sok év telt el Mečiartól a jelenlegi kormányig, viszont nem sok minden változott (még az arcok sem). A magyar érdekképviseletről nem is beszélve… A rendszerváltás óta a szlovákiai politikum egy nagy csalódás, ami visszatükröződik az emberek kiábrándultságán. Ezt tapasztaltuk a parlamenti választásokon is.

 

A kiábrándultságot és az ebből fakadó extrémizmust fokozta a kialakult kormánykoalíció. Pedig a megoldás egyszerű – vérfrissítés. A fiatal, tiszta és hiteles képviselők generációja adhatja csupán vissza a hitet az embereknek.

 

Szerencsére megindult egyfajta megújulási hullám a politikában és a civil szférában is. Bár bőrömön tapasztalom, hogy kitörni nagyon nehéz; lásd MKP tisztújítás.

 

Lassan viszont eljön a mi időnk is. Ugyanúgy, mint ahogy eljött a magyar hoki- és fociválogatott ideje is. Idén láttam ugyanis életemben először magyar győzelmet a hoki világbajnokságon és a labdarúgó-válogatottunkat egy világversenyen. Micsoda EB volt, te jó ég! Szalai gólja, közös meccsnézés a Csemadokban, sok-sok gyermek, örömkönnyek, extázis.

 

Gondolatmenetemet zárva, akarva akaratlanul Ady szavai járnak a fejemben:
S megint élek, kiáltok másért:
Ember az embertelenségben.

 

Kívánok mindehhez jó egészséget, de főleg kitartást és hitet az elkövetkezendő esztendőre! Legyen 2017 a felvidéki magyar családok és fiatalok éve!

 

nagydavid.sk: Embernek maradni

Nyitókép: nagydavid.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!