(…)

 

Még mindig érthetetlennek tűnik, miért nem tudott a magyar futball hasznot húzni egy 5.5 millió eurós tehetségből, aki három évig Győrben nevelkedett, Magyarországon kapta meg a továbblépéshez szükséges alapokat. Bénes példaértékű útját és azokat a tényezőket, melyek kellettek ahhoz, hogy egy magyar akadémiáról a Bundesligáig jusson, menedzserével, Vörösbaranyi Józseffel tekintettük végig.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Azt már sosem tudjuk meg, mi történik, ha a középpályást nem találják túl fiatalnak nálunk az NB I-hez, ha 17 évesen állandó lehetőséget kapott volna az ETO első csapatában (2014 őszén az NB I-ben egyszer játszott, nyolc perc jutott neki, illetve pályára lépett négy Ligakupa-mérkőzésen, valamint az ETO második csapatában egy NB III-as bajnokin), ahogy azt Zsolnán, a szlovák élvonalban nagyon hamar megkapta.

 

 

Ha nálunk, a magyar szakemberek által válik belőle profi labdarúgó, és nem Szlovákiában, akkor talán még magyar címeres mezben is láthattuk volna a felvidéki fiút, aki mára már – érthető okokból – elköteleződni látszik északi szomszédunk mellett. Más kérdés, hogy ha itt marad, nem feltétlenül jutott volna el a Bundesligáig…

 

„A tehetség felismerése külön szakma – állapítja meg a Bénes Lászlót képviselő Stars & Friends menedzseriroda részéről Vörösbaranyi József cégtulajdonos, aki már évek óta segíti, egyengeti a labdarúgó útját.

 

Az meg már egy másik kérdés, hogy a tehetséget hogyan menedzseli a klub. A klubvezetőknek, az edzőknek joguk van eldönteni, hogy mennyi lehetőséget adnak egy fiatal játékosnak, a futballista pedig eldöntheti, hol szeretne játszani. Bénes Laci esetében szerencsére fantasztikus döntésnek bizonyult, hogy Zsolnára szerződött, ott „fel tudták építeni” őt, folyamatosan lehetőséget kapott, fejlődhetett. Példája bizonyítja, nem kell félni még a nagyon fiataloktól sem, ha igazán tehetségesek. Bénes László a szlovák labdarúgás legnagyobb átigazolásának keretén belül szerződött a Bundesligába.”

 

JÓ ALAPKÉPZÉS, FIATALOKRA ÉPÍTŐ EDZŐ ÉS KLUBMODELL, ERŐS SZEMÉLYISÉG – AZ ELŐRELÉPÉS ZÁLOGAI

 

Először is kell hozzá olyan jó alapképzés, amit Győrben egyértelműen megkapott a középpályás, aztán egy olyan klub, amelynél a játékospolitika és az edző kimondottan támogatja az ifjúsági játékosok csapatba állítását.

 

„Bénes három és fél évet töltött el Győrben. Ez idő alatt is rengeteget lépett előre szakmailag, aztán a felnőttfutballba történő átmenetre már Zsolnán adódott lehetősége. A dolgoknak össze kell állniuk. Zsolnán a klub céljai találkoztak Laci elképzeléseivel.

 

A klubnál ugyanis nem elsődleges cél például, hogy az európai kupákban főtáblán szerepeljenek, ellenben cél az, hogy játékosokat tudjanak felépíteni és a nemzetközi piacon értékesíteni, erre épül a stratégiájuk, mert ebből fedezik a működésüket. Márpedig Bénesnek is az volt a célja, hogy belátható időn belül még erősebb bajnokságba tudjon igazolni. Az MSK Zilina vezetőedzője, Adrian Gula minden segítséget megadott neki ehhez, óriási szerepe van Laci fejlődésében”

 

(…)

 

Bénes László mentálisan nagyon erős. Korábban volt egy sérülése, amit nagyon jól viselt, ahogy azt is, hogy a Mönchengladbachnál az első fél évben csak a második csapatban szerepelt (13 meccsen játszott , egy gólt szerzett, négyet előkészített – a szerző). Aztán amiatt is büszkék vagyunk rá, hogy a pályán kívül is nagyon szépen megállta a helyét: stabil nyelvtudás nélkül került ki Németországba, mára viszont megérteti magát a társakkal, sikerült beilleszkednie”

 

A recept adott… –  Összegzés

 

(…)

 

Nemzeti Sport – Pór Károly: Ezért nem a magyar futball húzott hasznot az 5,5 millió eurós tehetségből

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!