Nem lefutott a 2018-as választás – mondja Török ­Gábor. A politológus szerint Lázár János politikai hulla vagy miniszterelnök is lehet, belőle viszont, hiába pletykálják, biztosan nem lesz jobbikos képviselőjelölt. Az MLSZ elnökségi tagját Felcsútról és a válogatott Eb-szerepléséről is kérdeztük.

 

Kinek az érdeme a labdarúgó-válogatott Eb-bravúrja? Orbán Viktoré, Csányi Sándoré, MLSZ-elnökségi tagként egy kicsit az öné is vagy csak a szakvezetésé?

 

(…)  Ez nem a magyar futballból szervesen következő siker, inkább két jó választás következménye. Alapvetően Dárdai Pál és különösen Bernd Storck érdemének tartom a kijutást. Mondhatni, hogy őket az MLSZ választotta – de igaz, hogy Pintér Attilát is. A futballunk nem lett jobb az Eb-szerepléstől, ami történt, nem elfedi, hanem még jobban megmutatja a magyar labdarúgás válságát, hogy mekkora hiánya volt a tudásnak, és hogy az elmúlt évtizedekben az úgynevezett magyar futballszakma ellopta, elcsalta tőlünk a futballt, elhitette velünk, hogy tudja, mit csinál.

 

 hirdetes_300x300  

Kellett egy ösztönös zseni meg egy tanult mester, akik németországi gyakorlat birtokában megmutatták, hogy ezzel az állománnyal is lehet sikert elérni. Nem hiszem, hogy Storck a világ legjobb edzője lenne, de nálunk egy hasonló sem volt az elmúlt évtizedekben. Talán valamekkora szerepe volt a körülmények javulásának is, bár sem a stadionok, sem a franciaországi luxushotelek nem játszanak a pályán, a felkészülés kétségtelenül zavartalanabb volt.

 

(…)

 

És mikor fordul a széljárás? Mintha szélcsend lenne: a Fidesz utcahosszal vezet.

 

Szerintem nem vezet utcahosszal, és nem lefutott a 2018-as választás. A Fideszt a teljes népességben 25-30 százalékra mérik, ez nem az a támogatottság, amivel hátra lehet dőlni. Hat év kormányzás után komolyan számolni kell az amortizációval, és azokat, akik elpártoltak, nehéz visszaszerezni. Másfél-kétmillió szavazóval is lehet választást nyerni a magyar választási rendszerben, de csak akkor, ha a baloldal megint eltöketlenkedi a felkészülést, a Jobbik pedig nem tud kormányképes alternatívát állítani.

 

tg
Fotó: Koncz György / Népszabadság

 

Ha nem így történik, simán előállhat, hogy a Fidesznek nem lesz abszolút többsége. Valószínűleg másnak sem, és akkor egy új világ jön: koalí­ciót kell kötni valakivel, aki azt mondhatja, jó, de ne Orbán Viktor legyen a miniszterelnök. Nem olyan megcsontosodott, befagyott a magyar politika, mint amilyennek látszik.

 

(…)

 

Vezetője pedig továbbra sincs a baloldalnak – szemben a Jobbikkal.

 

Ez a Jobbik egyetlen előnye, meg az, hogy még nem volt kormányon. Minden más ellene szól: a radikális múltja, a megkérdőjelezhető kormányzóképessége, az, hogy nincs véleményvezéri háttere, mainstream médiája, nincsenek volt – azaz visszaszerezhető – szavazói, el kell vennie másoktól, leginkább a Fidesztől.

 

(…)

 

Említette, hogy első kézből szerzi az információit, nem a sajtóból, ez nem megszokott elemzőknél. Másrészt a korábban az egyrészt-másrészt mondatok, a véleménynélkülisége miatt támadott Török Gáborról mostanság azt hallani: jobbikos.

 

Ezt könnyen meg tudom magyarázni. Túl azon, hogy érdekel, mi van a döntések mögött, ez a munkám is. Sólyom László mandátumának lejárta óta nem adok tanácsokat politikai szereplőknek, és ez így is marad, amíg nem találok olyat, akinek igazán szívesen adnék. Tanácsadói tevékenységem egy évtizede az ­üzleti élet felé mozdult: abból élek, hogy gazdasági szereplőknek politikai értelmezést adok.

 

Szerintem ezt nem lehet egyszerű újságolvasóként megtenni, mert a politika igazán lényeges eseményei gyakran a paraván mögött történnek. Azt gondoltam, ha nem valakinek a tanácsadója vagyok, könnyebben tudok partneri viszonyba kerülni politikusokkal, rendszeres háttérbeszélgetéseket kérni.

 

Fotó: Koncz György / Népszabadság

 

(…)

 

Úgy tűnt, eljátszott a lehetőséggel, hogy politikus lesz.

 

Nem akarok hazudni, bennem is felvetődik néha, hogy milyen nagyszerű politikus lennék – szerintem mindenkinek, aki figyeli a magyar politikusokat, eszébe jut, hogy tudná ezt jobban csinálni. Nálam jobban kevesen tisztelik jobban a politikusokat, szerintem rettenetesen nehéz és lélekölő a munkájuk, ezért tényleg nem lenézően mondom, hogy azt az életformát, a szükséges agyi redukciót, a gondolkodásról való lemondást, a mindent felülíró lojalitást, a szabadsághiányt nehezen tudnám elviselni.

 

Nem sok olyan politikai szerep van, amelyben hasznosabb munkát tudnék végezni, többet értenék a világból és jobban érezném benne magam, mint most.

 

NépszabadságTörök Gábor: Az a vicc, hogy Orbánt bárki megverheti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!