Mi lesz a magyarországi népszavazás következménye az Európai Unióban? Milyen lépéseket tervez tenni a népszavazás másnapján, október 3-án? (…)

 

(…) Most nem a népszavazás utáni időszakról kell gondolkodnunk, hanem – ahogy az amerikaiak mondják: first thing first – az első dolog először: legyen meg a népszavazás. Ha eredményes, meggyőző erejű, akkor abból más természetű lépések következnek, mintha satnyább. Ezért a találgatásoknak most még nincs értelmük. De természetesen a népszavazásnak vannak és lesznek közjogi következményei.

 

 

(…)

 hirdetes_300x300  

 

Az világos, hogy milyen eredménynek örülnének, de mi az az eredmény, ami miatt csalódott lenne?

 

Én egy kicsit mindig csalódott vagyok, ha a részvételi arány kevesebb, mint száz százalék, mert abból indulok ki, hogy Magyarország jövőjéről van szó. Még csak nem is a saját személyes jövőnkről, hanem a gyermekeinkéről és az unokáinkéról, egy nagy horderejű ügyről. Nekem csalódás egyetlen olyan ember is, aki nem érdeklődik a saját hazája sorsa iránt. Ezért természetesen a százszázalékos részvétellel lennék elégedett, de pontosan tudom, hogy ez a politikai realitásoktól messze áll. (…)

 

A DK és a Jobbik is azt feltételezi, hogy ha a népszavazás érvényes lesz, akkor utána a parlamenti többség feloszlatja a parlamentet, és előrehozott választások lesznek. El tud képzelni egy ilyen forgatókönyvet?

 

(…) van egy megállapodásunk az emberekkel, hogy négy évig, a következő választásokig elvégezzük ezt a munkát. Az előrehozott választás ráadásul gyakran sunyi dolog. Ha nem egyértelmű az indok, akkor ott valami ravaszkodásnak kell lennie. Az emberek pedig pontosan megérzik, ha már nem róluk, nem az ő jövőjükről van szó, hanem valamilyen politikusi okoskodásról és trükközésről. (…)

 

(…)

 

(…) Németország azt akarja, hogy legyenek kvóták, mert oda érkeztek a migránsok. Sok ország, például a visegrádi országok, ezt nem szeretnék. Ott, ahol ennyire ellentétesek az érdekek, elképzelhető egyetértés?

 

Lehetne közös európai álláspont, én javasoltam is egyet, de egyelőre ezt nem fogadták el. Mi a probléma lényege? Az, hogy beengedtek másfél-kétmillió, illegálisan az unió területére lépő embert. Nem mi engedtük be őket, mert mi a kerítéssel épp az ellenkezőjét tettük, de Németország a „megoldjuk” meg az „Isten hozott” politikával beengedte őket.

(…)

Mit javaslok? Egyetértek azzal, hogy akik illegálisan bejöttek, azokat össze kell gyűjteni, és ki kell vinni. De nem a többi országba kell kivinni, hanem az Európai Unión kívülre. Kérdés, hogy hova. Erre mondjuk mi a saját, Schengen 2.0 nevet viselő akciótervünkben, hogy az EU területén kívül, uniós fegyveres biztonsági őrizet mellett, EU-s pénzügyi támogatással fel kell állítanunk nagy menekülttáborokat. Mindenkinek, aki illegálisan jött be, oda vissza kell mennie. (…)

 

(…)

 

Globálisan nézve a menekültválságot, ami nemcsak európai, de főként Európát sújtja, mi lenne a megoldás?

 

(…) Vannak, akik egy határok nélküli földgolyót képzelnek el. Soros György és a civil szervezetei kifejezetten ezt a gondolatot népszerűsítik. Ez jó esetben jó szándékú és naiv, rossz esetben a negatív következményeket pontosan felmérő gondolat, aminek a vége a hagyományos civilizációk, életformák, kultúrák és nemzetek alapjainak a megszűnése lenne.

 

Én viszont azok közé tartozom, akik nem szeretnék, ha a világ civilizációs képe megváltozna, és különösen nem szeretném, ha megváltozna annak a földdarabnak a kultúrája, amit Magyarországnak hívunk. (…) Én így szeretem ezt az országot, ahogy van, és nem szeretném, ha külső parancsra ezt valaki megváltoztatná. Ha az itt élő magyarok meg akarják változtatni, azt el kell fogadnom, hiszen én is közéjük tartozom. Azért szervezzük a népszavazást, hogy a magyarok elmondhassák, hogy meg akarnak-e változni egy ilyen utópia jegyében, vagy pedig meg akarnak maradni magyarnak úgy, ahogyan az elmúlt évszázadok során – sok áldozattal – sikerült megmaradni. (…)

 

Visszatérve az unióra, milyen Európai Uniót képzel el öt év múlva, egyáltalán lesz-e Európai Unió ebben a formájában, amiben most van?

 

(…) a legnagyobb problémát ma az Európai Unió jövője szempontjából az eurózóna továbbfejlődésének az elakadása jelenti. Ebben mi vétlenek vagyunk, mi ezen kívül vagyunk, és nem is tudunk segíteni a megoldásban. Ez azoknak az országoknak a lehetősége és felelőssége, amelyek benne vannak az eurózónában. És létezik az eurózónán kívüli része az Európai Uniónak, amely köszöni szépen, jól érzi magát. Érdekes módon, akik kívül vannak, azok sikeresebbek. (…)

 

(…) ma két részből áll az Európai Unió, és hogy egyben marad-e, vagy sem, leginkább azon áll vagy bukik, hogy az eurózóna képes lesz-e megoldani a saját problémáit.

 

Ön azt nyilatkozta, hogy állítson fel közös hadsereget az Európai Unió. Ez nem lenne bizonyos értelemben egy lépés egyfajta Európai Egyesült Államok felé?

 

Nem akarok Európai Egyesült Államokat, de híve vagyok az európai együttműködésnek. Úgy látom, hogy az az összetartó eszköz, amit a vezetőink korábban kitaláltak, vagyis hogy hozzunk létre egy eurózónát, már nem elégséges. Ez az abroncs az európai hordó dongáit már egyre kevésbé tartja össze. Szükségünk van új abroncsokra. Az EU érdekében tett javaslatnak gondolom a közös hadsereget, mert erősen összefoghatja azokat az országokat, amelyek ebben részt vesznek. De nem szeretném, ha mindez valamiféle Európai Egyesült Államokhoz vezetne.

 

(…)

 

Ön hogy látja, Elnök úr, hogyan változna a világ, ha Trump lenne Amerika elnöke?

 

Nagy bátorság kellene ahhoz, hogy valaki ezt a forgatókönyvet tollba mondja. Nem tudjuk. Az amerikai elnökválasztás mindig rendkívüli esemény. Az amerikai politikát európai fejjel nehéz megérteni. (…) Amerikai elnöknek lenni a világ legnehezebb foglalkozása. Olyan képességeket igényel, amelyekkel nagyon kevesen rendelkeznek a világon. (…)

 

(…)

 

Fico szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy ha az unió és az Egyesült Királyság kilépési tárgyalásainál olyan döntés lenne, ami korlátozná a szlovákok munkavállalását Angliában, akkor ők meg fogják vétózni. Magyarország is gondolkodik erről a vétóról?

 

Mi azt gondoljuk, hogy a V4-eknek közösen kell fellépniük, és a V4-eken belül Fico miniszterelnök úr álláspontja támogatást élvez.

 

(…)

 

Röviden: mi ennek a népszavazásnak a tétje?

 

A népszavazáson dől el, milyen erős kardot tudunk kovácsolni a brüsszeli bürokratákkal szembeni küzdelemhez. A népszavazáson dől el, meg tudjuk-e akadályozni, hogy Brüsszel olyan döntést hozzon, hogy nekünk, magyaroknak bevándorlókat kelljen befogadnunk, falvaink és városaink között kelljen szétosztanunk.

 

Maga a miniszterelnök fog kampányolni?

 

(…) megpróbálok minél több médiumon keresztül eljutni az emberekhez, hogy buzdítsam őket arra, tegyék félre a pártszempontokat, és közösen, együtt döntsük el, mi legyen Magyarország jövője.

 

Origo.hu, Orbán Viktor: Szeretem ezt az országot, és nem szeretném, ha külső parancsra valaki megváltoztatná

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!