Nagyon nem szép, hogy az ország problémáit egyesek egy olyan dologgal – az olimpiával – mossák össze, amely az elmúlt 120 évben mindig is nemzetegyesítő erőnek bizonyult – mondta az Origónak Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke. 

 

Mennyire lehetett kegyelmi állapotnak tekinteni az 1997–2008 közötti időszakot, amelybe három olimpiai bajnoki cím is belefért? Azért is fontos kérdés ez, mert 2008–2016 között két ötödik helyezést ért el az olimpiákon a magyar férfi vízilabda-válogatott.

  
A sportban sokszor tapasztalhattuk, hogy egy nagy csapat – legyen az a magyar férfi vízilabda-válogatott vagy a Manchester United – űrt hagy maga után. Azaz az utánuk jövő generáció sokáig nem képes hasonló teljesítményre, hiszen egy-egy ilyen örökséget nagyon nehéz átvenni. Ebből a szempontból az én szövetségi kapitányságom háromnegyede valóban kegyelmi állapotban telt el.

 

Miért nem tudtuk folytatni azt a sikersorozatot, amelyről most beszéltünk?
(…) 2008 után sokkal nehezebb feladat volt képzett játékosokat beépíteni, mert a megtöbbszöröződött gyerekmennyiséghez nem sokszorozódott meg a magas szinten dolgozó edzők száma, és nem lett több a vízfelület sem. Furcsa, amit mondok, de a csapat – velem együtt – megásta azt a gödröt, amiben most ül.

 hirdetes_810x300  

 

(…)

 

A londoni olimpia ötödik helyezése és a riói ötödik helyezés itthoni fogadtatása között érzett különbséget? 
Londonban az ötödik helyezés döbbentette meg a közvéleményt, nem az, hogy nem nyertünk aranyat. Ott a csalódás szeretettel párosult. Annyi örömet szereztünk korábban, hogy a szurkolók ezt az ötödik helyezést is megbocsátották nekünk. Rió után beletörődést tapasztaltam.  (…)

 

(…)

 

Egy vízilabda-világbajnokság is képes megbolondítani a magyarokat, de mégsem ugyanúgy, mert csak az olimpia és a labdarúgó-világesemények képesek egyesíteni egy nemzetet. Lásd a tavalyi foci Eb-t, amely olyan érzéseket szabadított fel, mint korábban soha. Ezt még mi, a háromszoros olimpiai bajnok pólósok sem tudtuk elérni, pedig bennünket is imádtak a szurkolók.

 

(…)

 

Azt mondta, hogy a nyári olimpia nemzetegyesítő erő. Látva azt, ami ma Magyarországon a 2024-es budapesti pályázat körül zajlik, biztos ebben a kijelentésében? 
Most épp nem úgy tűnik, hogy az lenne. A mögöttünk lévő 120 évben ennek a kis országnak a fantasztikus olimpiai sikerei mindig egyesítették a nemzetet.

 

A jelenleg zajló mozgolódásnál azt érzékelem, hogy az olimpiát mint ürügyet használják fel, amit nem tartok helyesnek. Az ezeréves magyar történelem egyik legfőbb jellemzője az volt, hogy a széthúzás végigkísérte az életünket. Egy kivétel volt: a sport. Nagyon sajnálom, hogy a sportban is érzékelhető ez a széthúzás, ami teljesen más dimenziót nyit.

(…)

 

Origo.hu, Kemény Dénes: A sport most először nem egyesíti a nemzetet

Nyitókép: Mudra László-Origo

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!