A címben szereplő felhívással mentek tegnap tüntetni Kárpátalja-szerte a Petro Porosenko által felbuzdított ukrán „hazafiak”. Szemtanúk szerint Beregszászon többen felvetették, hogy a nyelvtanulás kétségkívül nem embertől elrugaszkodott dolog, ám ezt akár a „többségi nemzet” képviselői is kipróbálhatnák. Állítólag nem fáj, habár nyilván macerás, mert betűket is kell hozzá ismerni.

 

Ismerik a viccet? Ukrajna államiságáról tartottak konferenciát Ungváron. Ennyi a vicc…

Nehéz megérteni, hogy egy ország, amelyet körülrajonganak, nagyon európai értelemben is, miért hirdet háborút saját polgárai ellen. Mert a Petro Porosenko elnök vezette Kijev ezt teszi.

 

Az oroszokkal kapcsolatban nyilván vannak kisebbségi komplexusai a csokoládémágnásnak, de ez azért talán nem indokolja egy országrész felgyújtását. Habár a minap rendkívül édes volt, amikor bejelentette, hogy a nemzeti ünnep jegyében az ukrán haderő kap 64 páncélost. Vlagyimir Putyin levegőt sem kapott e félelmetes hírtől.

 hirdetes_400x285  

 

(…)

A Porosenko-rezsim húzott egy újabb kártyát. Huszonegyre kért legalább négy lapot. Mert választás jön. Mert ki kell élni a nacionalista gőgöt, mert hátha, ezzel még időt nyerhet. Most tényleg a kárpátaljai magyarokat kellett megtámadni? Ennyire futja?Az zavarja Porosenkót, hogy valaki az anyanyelvén beszél? Ő a sajátját hol tartja? Mert hát törve megy parlamenti felszólalásokban az az ukrán… Természetesen tudjuk: az üzletnek egy nyelve van, és azt nem akcentusban mérik.

 

Undorító, szánalmasan kisszerű és felháborító, amit az ukrán kormányzat most Kárpátalján csinál. És amit a nagyszerű Brüsszel tűr, elnéz, sőt támogat. Mert Ukrajna privatizációja többet hoz a zsebbe, mint az „európai gondolat”. A népek egyenjogúsága, a szabad nyelvhasználat, a kisebbség védelme.

 

Brüsszel csak a saját másságát szereti. Ez még véletlenül sem szexuális, ez feltűnően politikai megjegyzés volt.

 

Pestisracok.hu – Máté T. Gyula: Minden ukrán beszéljen ukránul  
borító: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!