Mielőtt fejtegetésbe kezdenénk, a legfontosabb: a ringet elhagyni megbocsáthatatlan egy küzdősportolótól. Ezeket a sportembereket éppen az különbözteti meg az utcai harcosoktól, a kigyúrt kidobóktól, hogy van önuralmuk, szabályok szerint küzdenek.

 

Nurmagomedov hatalmasat hibázott, még akkor is, ha nem egy átlagembernek, hanem a hozzá hasonlóan küzdősportos, őt végig provokáló Danisnek ment neki. Ilyet nem lehet csinálni. Még akkor sem, ha az egész a háttere miatt érdekes.

 

A kevert harcművészetben (MMA) elég nehéz a sportszerűséget keresni, hiszen már a sportág lényege ellentmond minden humánumnak. Ezek a harcosok a földön is ütik egymást, ami remek cirkuszi látványosság, viszont egészen biztosan sok-sok korai halálhoz fog vezetni.

 

 hirdetes_810x300  

Sok-sok hazugság, sok-sok talmi csillogás

 

A legerősebb szervezet, az amerikai UFC agresszív üzletpolitikája révén vált ismertté, ennek (és valószínűleg az olcsóbb árnak) köszönhető az is, hogy a korábban menetrendszerű bokszmeccsek helyett a SportTv-n jellemzően az ő gáláikat láthatjuk, de az Index is részt vesz a lufifújásban. Sok-sok apró hazugsággal.

 

(…) A sokak által már-már bokszoló-csillagnak hazudott Conor McGregor az ökölvívók között egy nagy ütőerejű, de közepes technikájú, védekezni egyáltalán nem képes versenyzőnek számítana, egy képzettebb bokszoló bármikor keresztbe verné. (…)

 

MMA: Nurmagomedov kivégezte Mcgregort, de a meccs még csak ezután kezdődött (Videó)

 

McGregor viszont az UFC legnagyobb csillaga (volt?), egy hatalmas fújt léggömb. Ez a fiatal, de agresszíven terjeszkedő sportág belőle (is) él.  Az ír küzdősportos látványos kiütései mellett azzal vált ismertté, hogy durva, sokszor egészen vállalhatatlan megjegyzéseket tett az ellenfeleire. Már a meccsek előtt kikészítette őket.

 

Felépítették, akár egy popsztárt, kialakítottak egy velejéig hamis, hazug képet, azt üzenve, hogy ez a fickó a posztmodern szakállával, műmájerkedésével, telepi suttyóságával, a bundáival egy nagyon menő, nagyon stílusos valaki. Az UFC külföldi és magyar sajtómunkásai végig úgy tettek, mintha McGregor ezzel valami nagy újító lett volna. Mintha nem minden második fekete hip-hop-sztár így viselkedne. Magam hallgattam a sporttévén, hogy az ír milyen ügyes, milyen eredeti, olyan szakértőktől, akik láttak már ezer bokszmeccset, ezer sajtótájékoztatót,és pontosan tudják, hogy ez unalomig ismert, agyonrágott narratíva.

 

Semmi újítás nincs benne: a nagyközönség számára Muhammad Ali tette világszerte ismertté ezt a módszert (trash talk – nagyjából: szennyes beszéd), de azóta számtalan bokszoló, küzdősportos, labdarúgó élt ezzel a fegyverrel. A műsor részévé vált. Csak Nurmagomedovnak nem szóltak.

 

(…) McGregor a meccsük előtt elmondta mindennek, leterroristázta, hazáját, vallását, az iszlámot becsmérelte, végül egyszerűen patkánynak nevezte, majd a sajtótájékoztatón megpróbálta megrúgni. Ez az, amit a SportTv műsorvezetői (is) ügyes menedzselésnek, remek műsornak neveztek. Kétségtelenül az volt, de az ír megint túllépett egy határt. Kulturális különbségekről van szó. A Kelet és a Nyugat, a trash talk-os celeb és egy konok muszlim különbözőségéről. Utóbbi nem nyel le mindent, nem érdekli, hogy ez a műsor része.

 

Egyszerűen szólva: Nurmagomedov küzdeni akart, nem pofázni. Abban ő volt a jobb, pofázásban meg McGregor. Politizáljunk? Miért ne. Mintha a sportág Európa Uniója (beszéd, beszéd és beszéd) találkozott volna a Krímet behabzsoló Oroszországgal.

 

McGregor és a Nurmának becézett dagesztáni meccsét az év mérkőzésének tódították, de az ír az oktogonban teljesen leszerepelt. Az várható volt, hogy a földön ellenfele lesz a jobb, de állva is felülmúlta, és végül laposra verte az írt. (Ennyire remek bokszoló McGregor…) Az ír persze kőkemény gyerek, kibírta a nevelést, és végül fojtással maradt alul. Már az sokatmondó volt, hogy Nurmagomedov nem igazán akarta elengedni a nyakát. Sportszerűtlen volt? Nagyon. Elfogadhatatlan? Igen. De voltak előzményei.

 

A hamis, felépített díszlet hirtelen átváltott a valóságba, és ez nagyon nem tetszett a már a dollármilliókat számolgató szervezőknek. Az UFC magamutogató királyának, a már-már Don Kingre emlékeztető Dana White-nak.

 

Most mi a helyzet? A többség az „őrült”, „beilleszkedni képtelen” dagesztánit szidja, elfeledve azt, hogy McGregor magának provokálta ki ezt az egészet. Elfelejtve azt, hogy a pénzre, pillanatnyi csillogásra hajtó UFC-t látványosan nem érdekelte a határok túllépése. Mert egy mocskos sportágról van szó.

 

A provokátor McGregor röhöghet a markába – ha a nagy verés után van kedve –, a pénz dől, egyfajta erkölcsi győztesként (!) kezelik, és nagy pénzt hoz majd a visszavágó. Írtam, hogy az egész csak műsor volt. Csak éppen a dagesztáninak nem szóltak. Szegény, nem tudta, hogy mit jelent a lefelé tartott hüvelykujj.

 

Pestisracok.hu, Mező Gábor: A patkányozó ír, a muszlim terrorista, a büszke Putyin és egy irdatlan nagy verés

Nyitókép: PestiSracok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!