Előre jelezni, hogy 20-30 év múlva hova fejlődik az ország, a politika vagy a gazdaság, a szélhámossággal határos. De sok mindent előre lehet látni. Például azt, hogy mennyi harmincéves lesz 20-30 év múlva, pontosan tudjuk. Leegyszerűsítve, meg tudjuk határozni számuk felső határát. Azok, akik ma még nem születtek meg, harminc év múlva harminc évesek nem lehetnek. És viszonylag jól meg tudjuk jósolni, mennyi hetven- és nyolcvanéves lesz Szlovákiában.

 

Ez az előrejelzés nem jelent sok jót Szlovákiára nézve, és nagy változásokat fog előidézni. Ódor Lajos közgazdász beszélgetésünk során soha nem látott változásokat említett. Szlovákia nem kivétel, többé kevésbé ez egész Európát érinti.

 

A következő grafikon azt mutatja, hogyan változik a nők termékenységi rátája Szlovákiában és Európában, vagyis miképp alakult a hölgyek által szült gyermekek átlagos száma. Amit figyelni kell, az nem csak a ráta csökkenése Szlovákia (kék vonal) és Európa (piros vonal) esetében, hanem a csökkenés meredeksége.

 

 hirdetes_400x285  

 

A ’70-es évektől a ’90-es évekig Szlovákiában több gyerek született, mint az EU országaiban (egy anyára vetítve – szerk. megj.). Ennek köszönhetően rendelkezünk a legjobb adattal az egy nyugdíjasra eső gazdaságilag aktív lakosok számát tekintve is.

 

Egy 65 év felettire 5 aktív korú (15-64 év közötti) lakos jut. Az idő előrehaladtával ez romlani fog, és e mutató tekintetében a legjobb helyről a legrosszabbra csúszunk vissza az EU-n belül. Az egy nyugdíjasra eső aktív korúak száma 5-ről 2 alá fog csökkenni. Ezt már azok a fiatalok is meg fogják érni, akik most lépnek be a munkapiacra.

 

Ezt a változást a rendszer már nem bírja el. Az első problémás téma, ami ezzel kapcsolatban eszünkbe jut, az a nyugdíj (…). Már korábban elfogadták a nyugdíjkorhatár fokozatos emeléséről szóló törvényt, ami minden évben néhány héttel későbbre tolja a nyugdíjba vonulás legkorábbi idejét. Ez nem lesz elegendő, de sokat segít.

 

De a lényeg – az egészségügy. Az idős emberek az egészségügy legnagyobb fogyasztói. (…) Az idősek gyakrabban járnak orvoshoz, ez évek hosszú során sem változott. (…)

 

Semmilyen csodaszer vagy forradalmi receptúra nem létezik, amivel mindez elkerülhető lenne. Nem arról van szó, hogy az apokalipszist vetítjük előre, de mindebből egy dolog következhet csak: a jővőnek sok problémával kell szembesülnie, és amit lehet, ma kell megoldanunk, és nem szabad tovább halogatnunk a végtelenségig. És ezt meg kell követelni a politikusoktól is.

 

Ha észreveszik, hogy hőzöngéssel már nem szerezhetnek politikai jópontokat, előbb utóbb tesznek valamit. Jó ötletekből szerencsére van bőven az asztalon. (…)

 

Postoj.sk, Fero Múčka: Zmena, ktorú Slovensko ešte nezažilo, bude najväčšia v Európe

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!