Miroslav Lajčák hivatalosan is az ENSZ-főtitkári poszt egyik várományosa. Robert Fico történelmi pillanatról beszél. A választási folyamat nyáron kezdődhet, döntés ősszel várható.

 

A kérdés az, milyen esélyekkel indul (…)

 

Lajčák nem esélytelen még akkor sem, ha Kelet-Európából több jelölt neve is felmerült. Mivel az új főtitkárról gyakorlatilag az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt, melynek tagjai blokkolhatják a jelöltet, azon jelölteknek van esélyük, melyek országa nem rendelkezik markáns külpolitikával. Nincs olyan veszély, hogy az oroszok vagy amerikaiak megtorpedózzák a jelöltet. Miroslav Lajčák esetében nem áll fenn ilyen veszély.

 hirdetes_810x300  

 

Felmerül a kérdés, milyen haszna lenne Szlovákiának abból, ha Lajčákot ENSZ-főtitkárnak választanák? A válasz, semmi érdemi. A pozíció logikájából adódóan ugyanis nem képviselheti annak az országnak az érdekeit, ahonnan származik. Szlovákiának tehát ebből semmi haszna nem lesz. Akinek lehet, az maga Miroslav Lajčák

 

Ha valaki veszít ezen, meglepő módon a Smer, melynek kormánya Lajčák ambícióit támogatja. Mert ha Robert Fico valamikor lemondana a kormányfői vagy a pártelnöki pozícióról, Lajčák ideális jelölt lehet, aki az egyik vagy a másik helyen válthatná őt.

 

ENSZ-főtitkárrá választása esetén a Smer gyakorlatilag veszít.

 

Postoj.sk – Jozef Majchrák: Ak by sa Lajčák stal šéfom OSN, najviac stratí Smer

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!