(..)

Fontos eldöntenünk, vagyis felismernünk, hogy milyen történetről van szó, amikor a televízióban és a médiában Európába érkező migránscsoportokat látunk. Egy menekülttörténetnek vagyunk szemtanúi? Olyan embereket látunk akik a háború, halál, börtön, vagy a diszkrimináció és kínzás elől menekülnek?

 

Vagy ez egy gazdasági történet, vagyis olyan emberek története, akiket nem fenyeget halál vagy börtön, csak jobb, gazdasági szempontból biztonságosabb jövőt keresnek maguk és gyerekeik számára? És végül, ez nem egy hódító történet? Olyan embereké, akik azért jönnek, hogy visszaéljenek a vendégszeretettel és saját képükre formálják Európát?

 

A válaszokból kötelezettségek is adódnak. Azoknak, akik az életüket mentik, menedéket kellene nyújtanunk. Főleg akkor, ha keresztények vagyunk. Viszont nem kellene beengednünk azokat, akik veszélyt jelentenek ránk. Hogy is van akkor?

 hirdetes_810x300  

 

El kell mondani, hogy mindhárom történetet láthatjuk. De hogy ne legyen olyan egyszerű, néhány csoportnál vegyes a kép. Elképzelhetünk egy családot, mely tényleg azért menekül, mert tagjainak élete veszélyben van. De a család azzal is számol, hogy hol fog menedéket keresni. Lehet, hogy a leggazdagabb országban. Inkább Európában, mint Ázsiában. A legjobb Németországban vagy Nagy-Britanniában. A menekülttörténetből már gazdasági lett. A céljai elérése érdekében pedig ez a család vagy egyén megteheti azt is, hogy nem várja meg menekültkérelmének elbírálását abban az országban, ahol azt beadta, hanem egy kis pihenő után tovább indul a célország felé.

 

Vagy képzeljünk csak el egy arab családot, akik még menekültként érkeztek Franciaországba Algériából, de a család egyik fia terrorista vagy bűnöző lesz, így már lassan a hódító történet bontakozik ki. Vagyis ezek a történeket összekeverednek.

 

Melyik történet a meghatározó? Úgy gondolom, hogy egyértelműen a gazdasági. A migránsok nagy része, főleg azok, akik a líbiai-olasz útvonalon érkeznek, olyan országokból jönnek, ahol nincs háború. A migránsok döntő többsége fiatal férfi, nem pedig gyerekes családok.

(..)

 

Postoj.skVladimír Palko: Sedem poznámok k migračnej kríze

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!