Richard Sulík bemutatta az EU-val kapcsolatos vízióját. Sok mindenben igaza van, azonban a legfontosabb dologban téved.

 

Sulík szlovákiai eurorealizmusáról alkotott nyilatkozata az SaS hivatalos dokumentuma és az elején le kell szögetni, hogy a legjobban kidolgozott elképzelésről van szó az Unió működéséről, ilyet Szlovákiában és Közép-Európában még egy politikus sem írt.

(…)

A legnagyobb probléma, hogy a javaslata tíz évet késett. Ma eurorealizmusról beszélni olyan, mintha a tavalyi hóról elmélkednénk, rendeleteket javasolni az eurozóna működésére szinten.

 

 hirdetes_300x300  

Van itt egy másik probléma is. Az EU a brit referendum után és több nyugati államban uralkodó hangulat miatt, de a migrációs krízis miatt is mentálisan hanyatlik. Ha valamiről gondolkodnak, akkor a negatívumok viszik a prímet, minden ambiciózus változás megosztja az országokat. Ez már évtizedek óta tart, az euró északra és délre osztotta fel az EU-t, a migrációs krízis keletre és nyugatra. (..)

 

Képletesen mondva, más dolog autó vagy lakásvásárláson, esetleg a bérlés előnyein gondolkodni akkor, amikor a házastársak jövőjüket tervezik, és teljesen más ugyanennek a lakásnak vagy autónak az eladásán gondolkodni akkor, amikor ugyanez a házaspár spórol, esetleg egyikük hűtlen lenne.  Miközben az első esetben a felelősség kinyilvánításáról van szó a jövőbeli rizikókkal szemben, a második esetben már valószínűleg a válásról van szó.

 

Ha az EU Sulík tervei szerint működne, elkerülné az utóbbi évtized legnagyobb hibáját, Sulíknak sikerülne gazdaságilag hatékonyabban megoldania Görögország problémáját az eurozónában, ezt már az eredeti, a bankok rekapitalizációjára és a védelmi mechanizmusra vonatkozó javaslata is bizonyította. A fejlődés igazat adott neki. A politika azonban  természetéből adódóan organikus, a racionális érvek jelentése olyan, mint az érzelmi értelmezésük. Az EU-ról másképp kellene metodikusan elmélkedni, mint ahogyan azt Richard Sulík teszi, főleg ha valaki a realizmussal azonosítja magát.

(…)

Postoj.sk Jaroslav Daniška: Pravicová utópia Richarda Sulíka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!