A politikai pártok közül az ĽSNS választói között találjuk a legtöbb ateistát és hitetlent, és a legkevesebb mélyen vallásos, hívő embert.

 

Amikor egy évvel ezelőtt Marian Kotleba pártja bekerült a parlamentben, rögtön kutakodni kezdtek azután, hogy mégis kik szavaztak rá, és pártjára.

 

Az ĽSNS parlamentbe kerülésekor nagyon sok elmélet látott napvilágot arról, hogy a párt választói honnét is kerülhettek elő. Például olyanok is, miszerint a választóik munkanélküliek, fiatalok és a roma telepek mellett élő frusztrált emberek voltak. Mi most egy olyan elméletet vettünk górcső alá, amely a legnagyobb interpretációs csődnek minősíthető.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Még ennek az évnek az elején az egyházi képviselők és az elnök rendszeres találkozóján az elnök felszólította az egyházi képviselőket, hogy aktívabban kapcsolódjanak be a korrupcióellenes harcba, hiszen a korrupció a keresztény berkekben is tetten érhető (az elnök belső tanácsadója a facebookos kommunikációja során ismét Kotleba számlájára írta a klérofasizmus sikeres terjedését a társadalomban).

 

Kotleba választói bázisának összekötése a vallásos, templomba járó hívőkkel a kezdetektől vonzó elméletnek számított. Az egyes adatok – például az, hogy Kotleba jelentős mértékben Árván volt sikeres – pedig első látásra alá is támasztották ezt az elméletet.

 

Mindemellett az is nyilvánvaló volt, hogy Kotleba leginkább abban a Besztercebányai kerületben aratott sikert, ahol a legkevesebb a mélyen vallásos hívők száma. Itt mindössze 20 százalék körüli a vallásgyakorlók száma. A kételyek következő forrásának az bizonyult, hogy Kotleba azoknak a fiataloknak a körében aratott sikert, akik először választottak, és akiknek a vallásossága a legalacsonyabb. Ezzel ellentétben jóval az átlag alatt végzett azoknak a nyugdíjasoknak a körében, akik a mély vallásosságukról ismertek. Kotlebát jelentősen több férfi mint nő választotta, hiszen a nők inkább a vallásukhoz igazítják a választást. Mindez pedig hosszú évek óta jól látszódik a KDH összetételén is.

 

(…)

 

Ezek csupán meghatározó jegyek voltak, de Kotleba a választóinak vallásosságáról származó adatok hiányoztak. A hónap elején azonban a Focus ügynökség adatokat gyűjtött össze arról, hogy miképpen is látják a hitüket maguk a választók.

 

Hogy látják magukat az ĽSNS választói

 

Az felmérésből kiderül, hogy az ĽSNS választóinak csupán a két százaléka – az összes politikai párt közül a legkevesebb – véli magát mélyen vallásosnak.

 

Másodsorban az ĽSNS azok közé a pártok közé tartozik, ahol a legnagyobb arányban vannak ateisták és hitetlenek.

 

(…)

 

Azok a feltételezések sem igazodtak be miszerint Kotleba választói közé a legkevésbé művelt emberek tartoznának. Marian Kotleba választóinak 54 százaléka érettségivel végződő középiskolát végzett, a választók húsz százalékának pedig egyetemi végzettsége van – írja Oľga Gyárfášová és Martin Slosiarik szociológus a tanulmányában. Továbbá beigazolódott az a feltételezés is, hogy Kotleba választóinak esetében az erős nemzeti érzéssel rendelkező, a korrupció témájára rendkívül érzékenyen reagáló polgárokról van szó.

 

Postoj.sk, Fero Múčka: Ako padla veľká teória o kotlebovských voličov

Nyitókép: parlamentnelisty.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!