A Most-Híd úgy döntött, harcolni fog azért, hogy a kormány felgyorsítsa az ország eladósodását.

 

(…) Ebben a hónapban például sikerült egy bámulatos mutatványt véghezvinnie, mikor koalíciós partnerei, beleértve az SNS-t is, elfogadták azt a törvényjavaslatot, melyet a magyar politikusok már jó ideje próbáltak elérni – hogy az állam pénzt adjon számukra kultúrára, rájuk bízva a pénz szétosztását. Ezt hívják kulturális önrendelkezésnek. Ráadásul, Bugár elintézte, hogy a keretösszeg megduplázódjon, csak a magyar nemzeti közösség így most már 4 millió euróból gazdálkodhat majd.

 

Bugár, aki a régiók szintjén szüntelenül az MKP-val harcol a kihaló magyar választó kegyeiért, jót lépett. A kultúrára szánt összeg megduplázódását megérzik a kulturális szervezetek, amelyek eddig az MKP-hoz álltak közelebb. A Most-Hídnak pedig lesz bizonyos ráhatása arra, hogy ezek pénzek merre csordogáljanak. Anyagi és politikai befolyásról is szó van tehát.

 

 hirdetes_810x300  

Bugár ezen felül sokkal érdekesebb játékot is játszik.

 

A makroökonómus

 

Amikor arról beszélünk, hogy Bugár hogyan űzi-hajtja saját érdekeit, felhívjuk a figyelmet, hogy az adósságfék kérdésében gyakorolt magatartására is érdemes odafigyelni.

 

A nyolc évvel ezelőtti válság kirobbanása idején a szlovák államháztartás olyan helyzetbe került, hogy Szlovákia képtelen volt eladni az államkötvényeit. Ami gond, mivel ha tartozásunkat nem fizetjük, hanem újabb hiteleket kérünk rá, csak görgetjük magunk előtt a problémát. (…)

 

Hogy az államkötvényeinket el tudjuk adni, mégpedig alacsony kamattal (alacsony kockázati felárral – a szerk. megj.), elfogadtuk az adósságfékről szóló törvényt, ami a mindenkori kormányt arra kényszeríti, hogy az adósságot korlátok között tartsa. Hogy mindenki, aki megvenné az államkötvényeinket, biztos lehessen benne, hogy normálisan bánunk a kapott pénzzel, és így olcsón adjanak kölcsön.

 

Bár akkor a Smer is az adósságfék mellett szavazott, rémülten figyelve, hogyan esett szét a kezei alatt az államháztartás, ma mégis az adósságfék megszüntetése mellett kardoskodik (hivatalosan: bevezetne bizonyos kivételeket).

 

Ez nem igazán meglepő. Az érdekes az, miképp játssza el Bugár Béla és a Most-Híd a másodhegedűs szerepét ebben a kérdésben – miközben az autópályákkal érvelnek, például a különösen érzékeny eperjesi körgyűrűvel. A megépítendő projektek között egy sincs, amit az adósságfék akadályozna, ezekhez temérdek tartalék áll még rendelkezésére. (…)

 

Bugár haszna

 

Lehet, hogy Bugár hosszú távra tervez. A pozsonyi körgyűrű építéséből, ami a Dunamenti-alföldön keresztül is vezet majd, a magyar politika több külső szereplője is hasznot húzott, beleértve Bugárt is.

 

A Dunamenti-alföldön azonban más jelentős infrastrukturális beruházás is tervben is van, például az R7-es Csallóköztől Közép-Szlovákiába vezető szakaszának megépítése. Miközben a Pozsony melletti szakaszokon már dolgoznak és pénzügyileg biztosítva vannak, a Dunaszerdahely utáni szakaszok – amelyeket 2020 kezdenének építeni –  pénzügyi háttere egyelőre homályba vész. A forrásokért pedig számos országrész száll majd versenybe.

 

Úgy tűnik, hogy a Most-Híd, a telekmunkák szakértőinek pártja, az említett autópálya-szakaszok anyagi hátterét a lehető leghamarább szeretné bebiztosítani. Még az adósságfék szétzúzása árán is.

 

Postoj.sk, Sledujte Bugára, ako si ide po svoje benefity

Nyitókép: postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!