Egy hónap múlva kellene döntést hozni arról, hogy ki is legyen az RTVS új igazgatója. Ez azonban egyelőre patthelyzetnek tűnik.

 

A kormánykoalícióban egyre inkább forr a levegő. Ha valamelyik kormánykoalíciós politikust a napokban az RTVS új igazgatójának választásáról kérdeznéd, válaszként csupán tanácstalan vállrándítást kapnál.

 

Elakadt a választás

 

  hirdetes_300x300   

Az RTVS jelenlegi igazgatóját, Václav Mikát nemcsak Robert Fico, hanem Andrej Danko is elutasítja. A miniszterelnök szerint az RTVS nem képes biztosítani a pártatlanságot, helyette túlságosan kritikus. Azt viszont nehéz megmondani, hogy Dankot mi gátolja Mika újraválasztásában: az, hogy az RTVS kevésbé prokoalíciós (esetleg kevésbé „pro SNS-es“), vagy az, hogy az RTVS élén Marek Maďarič jelöltje foglal helyet, akivel Dankonak a kezdetektől fogva problémái vannak.

 

Ennek a közjogi intézménynek az élére az SNS vezére Jaroslav Rezníket jelölné – aki most a TASR főnöke –, ám erről a Bugár-féle Most-Híd hallani sem akar. A jelöltek listáját erősíti még a TV Markíza egykori igazgató asszonya, Zuzana Ťapáková. Az ő hírnevén azonban csorba esett az EU-s elnökség ideje alatt a külügyminisztériumon kirobbant botrány miatt. A következő jelölt, Michal Ruttkay neve jelenleg még a háttérben marad, Fedor Flašík neve pedig továbbra is vicc tárgyát képezi.

 

Jelenleg úgy fest, hogy a választás alaposan elakadt.

(…)

 

Kit blokkol az SNS, és kit a Most-Híd?

 

Az SNS vezére nem tudta megbocsátani Mikának, hogy az RTVS a TA3-vel ellentétben a választások előtt nem tett semmit a kampányáért. Danko mindezt úgy könyvelte el, hogy az egészben Maďarič keze volt.

(…)

 

Maďarič természetesen továbbra is Mikát látná szívesen az RTVS igazgatói posztjában a következő megbízatási időszakban is. Ám az útjába állt egy jelentősebb, és egyben nem várt ellenfél, Robert Fico. A kormányfő ugyanis az utóbbi időben nyilvánosan bosszankodott a televízió és a rádió híradására.

(…)

 

Maďarič, aki továbbra is Mika támogatását szorgalmazza, egyedül maradt. A hatalmilag hatástalanított Kaliňák minden bizonnyal nem fog a párton belül ellenszegülni Ficonak.

(…)

 

A TASR jelenlegi igazgatója, Jaroslav Rezník elfogadható lenne nemcsak az SNS-nek, hanem a Smer egy részének is.

(…)

 

Az eddigi információink szerint azonban Bugár Béla Most-Hídja nem akar megbékélni Rezník támogatásával, ezért ebben a pillanatban Rezník sem tűnik jó választásnak.

 

Amennyiben a kedvencek nem mennek át a rostán…

(…)

 

Ebben az esetben feltárulhat az ajtó Michal Ruttkay előtt, aki az egyik legbefolyásosabb személy a szlovák reklámtársaságban. Már 25 éve tevékenykedik a reklámszakmában, a Creo/Young & Rubicam ügynöksége pedig gyakran dolgozik a politikusoknak.

(…)

 

Amennyiben az RTVS igazgató-választása holtpontra érkezik, és sem Mikát, sem pedig Rezníket nem választják meg, akkor Ruttkay lehet azt a kompromisszum, aki a koalíciós partnereknél is „átmenne“, nem mellesleg pedig a Smer embere.

 

Mindenesetre érdekes koalíciós hetek elébe nézünk, melyek minden bizonnyal nem lesznek mézesek.

 

Postoj.sk, Fero Múčka: Koaličné ticho pred televíznou búrkou

Nyitókép: pluska.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!