(…)Miloš Zeman [cseh] államfő Jiří Kajíneknek adott kegyelme abszurd jelenethez vezett: az eredetileg életfogytiglanra elítélt Kajínek ma (május 23. – a szerk. megj.) úgy távozott a börtönből, mint egy popsztár, az újságírók kezeik felemelésével és tapssal köszöntötték – talán azért, mert már 5 napja vártak rá a fegyház előtt, és elegük volt –, a kegyelmet kapott gyilkos pedig autogramot osztogatott a rajongók tömegeinek.

 

Hírverés szempontjából ez egy sikeres akció volt, az első felmérések szerint a csehek többsége jónak értékeli Zeman döntését.

 

Zeman lépése azonban lényegében botrányos: Kajínek az 1993-as kettős gyilkosságot sosem ismerte el, vagyis azt, hogy megrendelésre ölt meg egy 27 éves vállalkozót, Štefan Jandát és annak testőrét, a 30 éves Julián Bokošt, sosem bánta meg.

 

 hirdetes_810x300  

Ellenkezőleg, a börtönből való kalandos szökésének köszönhetően regényhőssé vált, akinek szerelmes asszonyok írtak leveleket. Az ellenállhatatlan Kajínek így a nyilvánosság nem kis részét meggyőzte ártatlanságáról és arról, hogy egy rendőrségi összeesküvés áldozata volt. Zeman szintén nyilvánosan kétségbevonta bűnösségét, és egyúttal jól mérte fel, hogy döntése a közvélemény számára szimpatikus lesz, és a szimpatikus Kajínek hálás lesz Zeman elnöknek emberségéért.

 

Kajínek esete részben párhuzamba vonható a nyitraiak esetével a Cervanová-ügyből – az elítélteknek sikerült megtéveszteniük a nyilvánosság és a sajtó egy részét. Mindkét esetben a védelem jogilag kudarcot vallott, de a PR mégis sikeres volt. De bizonyos eltérés mégis van a két elítélt között – míg Szlovákiában nem találnánk embert, aki kételkedne a Cervanová ügy elítéltjeinek bűnösségében (ügyvédeik kivételével), Kajínek mellett felszólalt több cseh jogász, beleértve az Alkotmánybíróság egykori elnökét, Pavel Rychetskýt is.

 

Személy szerint én Tomáš Němeček véleményének adok hitelt, annak a cseh jogásznak és újságírónak, aki nemrég kijelentette:

 

„Az eset jogilag teljesen világos és méltatlan hozzánk, hogy erről a hamis léggömbről vitatkozunk. (…) Kajínek egy egocentrikus, pszichopata, profi bérgyilkos, akit egy nagyon gondosan végzett bizonyítási eljárás alapján ítéltek el”

 

Postoj.sk, Absurdná milosť pre Jiřího Kajínka

Nyitókép: Pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!