Lipšic, mint az év homofóbja, a Fernet pedig Az év szexistája. (…)

 

Toplistát készíteni arról, amit nem szeretünk, egyszerű. Összegyűjtjük azokat az embereket, intézményeket vagy bármi mást, amit nem kedvelünk, és valamilyen sorrendet rendelünk hozzá. Mindeközben, ha még legalább ketten csoportba is verődünk, akkor már egyenesen szakmai zsűriről beszélhetünk. Azt pedig tudjunk, hogy az ilyen szakmai zsűrik toplistáiból napjainkban rengeteg van.

 

Az 1. szakmai zsűri

 

  hirdetes_300x300   

Évekkel ezelőtt kezdődött Az év homofóbjának megválasztása, aminek az volt a célja, hogy rámutasson a homoszexuális egyének durva megsértésére. Azzal azonban senki sem számolt, hogy a szavazás a világnézet átültetésének eszközévé válik.

(…)

 

Idén a jelöltek között van Daniel Lipšic is, aki azzal a mondatával került Az év homofóbjának jelöltjei közé, amit egy vita során Žitňanskának arról a javaslatáról mondott, hogy büntetéssel kellene illetni a szólásszabadságot.

 

 „Európában a szólásszabadságot három téren korlátozzák, és ezekért bűnvádi eljárás is indulhat. Az első a homoszexuális kapcsolatok kritizálása, a második az iszlámot illető kritika, a harmadik pedig a liberális abortusztörvények kritikája”. (Lipšic)

 

Rendben, tehát azok, akik a leginkább hangoztatják, hogy a homofóbia büntethető legyen, azt szeretnék, hogy azt tartsák homofóbiának, amikor valaki megállapítja, hogy napjainkban Európában leginkább a homofób véleményeket büntetik. Az emberek ezeket nem egyik napról a másikra találják ki.

 

Következő jelöltün Robert Fico, akit azért a kijelentéséért jelölték, amit az euroszocialisták kongresszusáról mondott.

 

 „Az Európai Parlament szocialista képviselői két témával nyaggattak engem: a homoszexuálisokkal és a muszlimokkal.

 

Hogy mi?

 

A következő jelölést Sulík kijelentése kapta:

 

„….amennyiben csak homoszexuálisok élének itt, akkor  egy generáció alatt megsemmisülnénk.”

(…)

Ezeknek a kommentároknak a poénja nem a versenyről és nem is javaslókról szól, ugyanis szóra sem érdemesek.

 

A poén abban van, hogy mi az, amit a média a társadalmi vita színterére képes vinni. Főleg akkor, amikor egyfolytában arról prédikálnak, hogy mennyire elbutul a közvita.

(…)

 

A 2. szakmai zsűri

 

Van itt egy újabb toplista is – Az év szexista gikszere. Ennek a toplistának a készítői úgy döntöttek, hogy megpróbálnak megvédeni minket azoktól a reklámoktól, amelyekben a férfiakat és a nőket nemi sztereotípiákban ábrázolják. (…)

(…)

 

Az anti-díj győztesek közé például az a fernet reklámkerült, ahol a férfiak a kocsmában megállapítják, hogy annak ellenére, hogy megtanultak vasalni és joghurtot enni, még mindig szívesen isznak egy pohár sört, elvégre férfiak.

(…)

 

Amikor egy ismert emberekből álló zsűri odáig jut, hogy egy reklám, amiben a férfiak a barátaikkal inni mennek, nagyobb szexizmus, mint a városszerte kiplakátolt lenge öltözékű nők, az egyszerűen abszurd.

(…)

 

Itt is csupán arról van szó, hogy a média badarságokat juttat el az emberekhez, amikről aztán megmegállítják, hogy társadalmunk komoly problémáit jelentik.

 

Postoj.sk, Fero Múčka: Zabite ho! Už nechcel ďalší jogurt!

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!