Andrej Kiska környezetéből kiszivárgott a hír, hogy nem jelölteti magát  újra köztársasági elnöknek. Tekintsük az információt spekulációnak, a következő államfőválasztásra csak 2019-ben kerül sor, Kiska pedig alig hivatali ideje felét töltötte ki, sok minden változhat még.

 

(…) Nyíltan kimondom, bár nagyon sok mindenben nem értek egyet Kiskával és csalódtam is benne, mégiscsak rossz döntés volna, ha nem indulna újra. Nem Kiska ideáiról vagy hivatali lustaságáról van szó, (…) hanem a politikához való viszonyáról. (…)

 

Minden politikus jellemét meghatározza, hogyan hagyja el a politika színpadát. Néha azért, mert megmutatja, milyen eszközökkel harcolt, máskor azért, mert az, ami miatt nyakát szegi, utal valamire, ami nem látható vagy nem bizonyítható. Röviden, a nagy politikus nem kiszáll, hanem elbukik. (…)

 

 hirdetes_400x285  

A jobboldali és a parlamenti ellenzék erősen széthúz, ezért főleg a liberális baloldal fűz nagy reményeket Kiskához. Távozása a politikából nem csak azt jelentené, hogy neki mindegy volt az egész, de ráadásul a jobboldal még a jelenleginél is nagyobb válságba kerülne. Elveszítené egyetlen olyan hatalmi intézményét, ami még bizonyos befolyást jelent számára a személyi döntéseknél. (…)

 

Természetesen Kiska döntése másképp is befolyásolná a politika színterét. Nyilván nagy hatással lenne arra, kit állít elnökjelöltnek a Smer (még ha elég egyértelműnek tűnik is a választás). És elég nagy hatást gyakorolna a jobboldali pártok viszonyaira is.

 

Ez persze nem feltétlenül jelent jót. Ha például Iveta Radičová próbálkozna meg a politikai visszatéréssel, a jobboldal darabolódása új lendületet kapna. Még akkor is, ha Radičová indulna a köztársasági elnöki posztért és veszítene, ami szerintem elég valószínű. Nem beszélve arról, hogy mi történne, ha győzne.

 

Összegezzük. Döntését megsínyli a liberális jobboldal, az egész politikai paletta, a káosz és széthúzás súlyosbodni fog. „Radičová”-s politikussá válna, ami azt jelenti, hogy olyasvalaki lenne, aki a belső belenyugvást választja a küzdelem helyett és aki a személyes karrierbeli sikerei ellenére csak pusztulást hagy maga után.

 

Ha valaki ezen töri fejét a hivatali idő derekánál, már ma egy nagy kérdőjelet rajzol a neve mellé.

 

 

Postoj.sk, Kiskov veľký otáznik

Nyitókép: englishmaninslovakia.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!