Ez a rövid beszéd szélsebesen terjed világszerte, és eddig több mint 50 millió emberhez jutott el. Nem nehéz megérteni, hogy miért. Yeonmi Park beszédének átiratát közöljük arról, hogyan menekült el Észak-Koreából.

 

Meg kell tennem, de nem csak azért, hogy magamért beszéljek. Meg kell tennem az emberekért, és azért, amit el kell, hogy mondjak. Észak-Korea egy elképzelhetetlen ország. A tévében csupán egy program működik. Nincs internet. Nem vagyunk szabadok ahhoz sem, hogy énekeljünk, beszéljünk, öltözködjünk és úgy gondolkodjunk, ahogyan akarunk.

 

Észak-Korea az egyetlen olyan ország, ahol az embereket kivégzik a nem engedélyezett nemzetközi beszélgetések miatt. A észak-koreaiakat napjainkban is keményen terrorizálják.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

1993-ban születtem, de a születésem után rögtön elhurcoltak. Még azelőtt, hogy megismertem volna azokat a szavakat, hogy „szabadság” és „emberi jogok”.  Az észak-koreaiak ebbe a pillanatban is kétségbeesetten keresik és halnak meg a szabadságukért.

 

Amikor 9 éves voltam, láttam a barátnőm édesanyjának a nyilvános kivégzését. Mi volt a bűne? Hollywoodi filmet nézett.

 

(…)

 

Az édesapán Kínában halt meg azután, hogy elmenekült Észak-Koreából. El kellett temetnem. Titokban, éjjel háromkor. 14 éves voltam.

 

Aznap, amikor elhagytam Észak-Koreát, láttam, ahogyan megerőszakolják az anyámat. (…) Észak-Koreában van egy mondás miszerint: A nők gyengék, de az édesanyák erősek. Az anyám hagyta, hogy megerőszakolják, csakhogy megmentsen engem.

 

Az észak-koreai menekültek védtelenek. Kínában mintegy 300 ezren lehetnek. A nők és a tinédzserek 70 százaléka pedig támadások áldozatává válik. Néha pedig 200 dollárért eladják őket.

 

(…)

 

Az emberek gyakran megkérdezik tőlem, hogyan segíthetnének Észak-Koreán. Sokféleképpen lehet, de most hármat említek.

 

Először is, művelődjetek, hogy minél többet megtudjatok az észak-koreai emberek tragédiájáról. Másodszor, segítsetek és támogassátok azokat az embereket, akik a szabadságukért menekülnek Észak-Koreából. Harmadszor, kérjétek meg Kínát, hogy állítsa meg a menekültek deportációját. A világ legsötétebb helyének ugyanis némi fényre van szüksége.

 

(…)

 

Észak-Koreát nem lehet szavakkal leírni. Senki nem érdemli meg azt, hogy amitt a hely miatt nyomják el, ahol született. Szükséges, hogy beszéljünk erről a rendszerről és azokról az emberekről, akik feledésbe merülnek. A One Young World az, aki láthatóvá teszi ezeket az embereket. Kollégák, kérlek segítsetek abban, hogy mindebből egy globális mozgalmat hozzunk létre annak érdekében, hogy felszabadítsuk az észak-koreaiakat.

 

(…)

 

Postoj.sk, Yeonmi Parková: Iba hviezdy boli so mnou

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!