(…) Richard Sulík két évvel ezelőtt, mikor előszeretettel látogatta a német televíziókat, hogy provokálja Angela Merkel képviselőit, kijelentette, hogy Merkel szégyenteljesen megbukik és hogy a németek akár még perelhetik is.

 

(…) De nem, Angela Merkel nem bukott meg, ellenkezőleg, a választók felhatalmazásával újra kormányt alakíthat, negyedszer is. De az sem igaz, hogy minden úgy megy majd tovább, ahogy eddig.

 

Bár a németek nem küldték el Angela Merkelt, de valószínűleg [a választási eredmények fényében] megakadályozták a mélyebb integrációt, amit a színfalak mögött emlegettek.

 

  hirdetes_300x300   

Nemrég Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter a brüsszeli Breugel think-tanknak adott interjújában az eurozóna magjának vízióját emlegette. Eszerint a mélyebb integráció az euróövezet körül fog forogni, mégpedig saját (eurozónás – a szerk. megj.) kötvények kibocsátásával, bankunióval, az Európai Valutaalap létrehozásával, közös költségvetéssel vagy az adósság-hazárdőrök automatikus szankcionálásával. Mindezt pedig egy európai pénzügyminiszter felügyelné, ami egy új betöltendő poszt létrejöttét jelentené. Ez nem Kažimír-féle fantazmagória volt (…).

 

A fenti intézkedésekkel (…) egy sor, a tagállamokat egymáshoz kapcsoló kötelék jönne létre, ami ma nyilván az egyetlen módja a sokat emlegetett uniós mag létrehozásának (…). Nem utolsó sorban pedig, az eurozónán keresztüli integráció elegánsan megoldaná a rebellisek (Magyarország, Lengyelország, Csehország) problémáját, mivel ők nem vezették be az eurót.

 

Ez a forgatókönyv magas fokú együttműködést és elkötelezettséget feltételezett a Párizs-Berlin tengelytől. Vasárnap este ez azonban már érvényét vesztette. A CDU-CSU gyengülése és a rendszerellenes szélsőjobb és szélsőbal előretörése korlátozza Merkel mozgásterét a koalíciós tárgyalásokon. Leendő partnere, az FDP határozottan elutasítja az Unió mélyebb integrációját. (…)

 

Bár Angela Merkel elég voksot szerzett, hogy kormány alakíthasson, az tézis, miszerint a választók megbüntetik, nagymértékben beigazolódott. (…) És megerősödtek azok, akik leginkább kritizálják politikáját.

 

Ahogy elül a választások pora, amelynek egyébként a legunalmasabb szavazásnak kellett volna lennie, az is kiderül, hogy a német szavazók mennyire ásták alá Macron és Merkel vízióját az európai magról.

 

Postoj.sk, Zasmejme sa na Sulíkovi, ale potom už buďme realisti

Nyitókép: Voanews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!