Körülbelül két órával a választóhelyiségek bezárása után két férfi ballag a ČSSD (Cseh Szociáldemokrata Párt) székhelye felé: a párt elnöke és egyben a cseh miniszterelnök, Bohuslav Sobotka, valamint a belügyminiszter és egyben a szociáldemokraták vezére a választási kampányban, Lubomír Zaorálek. Néhány órával ezelőtt még a legerősebb kormányzó alakulat vezérei voltak, ebben a pillanatban már csak egy kis párt politikusai. “Tartsatok ki fiúk” – mondja egy járókelő Sobotkának. Megöleli, majd egy fotót kér tőle. Sobotka egy pillanatra tétovázik, végül kifejezéstelen arccal beleegyezik.

 

Ezzel azonban a páros a pozitív élményadagját ki is merítette. Amikor az épületbe lépve újságírók hada veszi őket körül, akkor mindketten elismerik veszteségük és csalódottságukat. Sobotka a progresszív témákat hangsúlyozva próbálta pártját a modern európai baloldal felé terelgetni, ám már jó néhány hónappal a választások előtt a párt tagjai is ellenállást mutattak. (…)

 

Ebben a pillanatban egyik interjút a másik után adja a triumvirátus harmadik tagja, a belügyminiszter, Milan Chovanec, aki az elmúlt hónapokban a ČSSD élén állt. (…) Chovanec nem rejti véka alá jövőbeli terveit, miszerint a választások után a párt élére szeretne állni. „Felkészültem arra, hogy a pártot egy viharos időszakon keresztül átvezessem egy jobb időszakba” – ismétli az újságíróknak. (…) Az ún. Sobotka–Zaorálek–Chovanec triumvirátus megegyezett, hogy az egyik feladja a vezetői szerepet, a másik a hátára veszi a választásokat, a harmadik pedig most fog előtérbe kerülni. A választásokért Zaorálek vállalta a felelősséget, a párt jövőjéért pedig Chovanec. Sobotka meg már senkit nem érdekel.

 

 hirdetes_300x300  

(…)

 

Mi következik a választások eredményéből?

 

Először is, Andrej Babiš az összes ügyét és botrányát tekintve amnesztiát kapott a választóktól. Mindenki más, aki a választások után az ellenkezőjét fogja állítani, például jogállamra és a nyomozások függetlenségére hivatkozva, az mind az ellenzék támogatója lesz. Az államfő, Zeman nem fog teketóriázni, és megbízza Babišt a kormány megalakításával. Előreláthatóan Babiš a rendkívüli dominanciájának köszönhetően a legerősebb posztokat és a kormányon belül a teljes hatalmi fölényt fogja kérni. A belügyminiszteri és az igazságügyi miniszteri poszt – amit Csehországban lényegében az ügyészség igazgat – megszerzésével Babiš kezébe a legfontosabb tárcák kerülnek.

 

(…)

 

A cseh kormány élén a szlovák Andrej Babiš fog állni. A választások előtt egy nappal a Cseh Televízióban az összes lényeges párt így vagy úgy, de szembeszegült vele. Babiš állta a sarat, a cseh választópolgárok harmada pedig őt támogatta. Az embernek valahogy olyan érzése van, hogy valahol az oligarchikus manírok és a milliárdos csillogás hátterében még mindig érezni a normalizáció dohszagát és hallani az elcsépelt cseh slágert: Jede-jede mašinka, kouří se jí z komínka…

 

Postoj.skČeské voľby: Babiš dostal amnestiu, bude premiérom (volebná reportáž)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!