A Smer fokozatos gyengülésének korszaka hétvégén újabb csúcsponthoz érkezett. A többi ezután már csak az ellenfelein múlik.

 

Azt, hogy a Smer a múltbéli teljesítményéhez képest az idei megyei választásokon veszít erejéből, annyira várták mint egy természeti törvény bekövetkezését. A párt már hosszú ideje hatalom van, a 2014-es elnökválasztástól kezdve csupa kellemetlenséget él át a választások okozta meglepetéseknek köszönhetően. Ha körbetekintünk látjuk, hogy a szociális demokráciák vagy a mélybe süllyednek vagy egyszerűen felrobbannak.

 

A Smerben azonban arra alapoznak, hogy átlagon felüli szeizmográfjaik vannak a hangulatok kitapasztalásához és a taktikák alkalmazásához. Robert Fico nyáron felfedezte az egyik új témáját, mégpedig Szlovákia alternatíva nélküli részvételét Európa elképzelt magjában. Fico újonnan úgy kezdett el beszélni az Európai Unióról, mint ahogyan egykoron az SDKÚ európai politikájának örökösi címéért jelentkező Mikuláš Dzurinda.

 

 hirdetes_810x300  

Mindennek megvoltak a politikai számításai is a megyei választások előtt. A liberálisabb városi választópolgárok, akiket elrémisztettek Sulík azon hasonlatai miszerint  Németország és Franciaország nem más, mint járási klub, azoknak egyszerre azon kellett dilemmázniuk, hogy a SaS-hoz viszonyítva a Smer a kisebb rossz-e. Fico szónoki szempontból kihasználta azt, hogy pont Sulíl határolódik ael z EU-tól annak ellenére, hogy neki van a legtöbb Európa-orientált szavazója.

 

Robert Fico abban reménykedett, hogy ezzel a mesteri áthidalásával nemcsak hogy a saját hűséges szavazóit nem fogja elveszíteni, de még az ellenfelének a választóit is meg fogja tizedelni. (…) Ezután a tekintetét már csak a november 4-ei választásokra szegezte. (…)

 

Jött, aminek jönnie kellett

 

Csakhogy a Smernek ez a terve nem jött be. Az idei megyei választásokon az eddigi legtöbb választópolgár vett részt, a 2013-as évhez képest idén harmadrésszel többen adták le a voksukat. A sorban harmadszor játszódott le az a forgatókönyv, mely szerint a Smer a választásokon jóval többet veszített, mint amire számítani lehetett (…).

 

Hasonlóképpen most estek a legnagyobbat az olyan kedvenc kis smeres megyefőnökök is, mint Juraj Blanár, Peter Chudík és a legnagyobb kassai esélyes, Richard Raši. Végezetül Milan Belica is Smer-ellenes cunamit élt át Nyitra megyében, hiszen a 2013-as évhez viszonyítva 14 százalékot veszített.

 

A Smer a megyei képviselőinek harmadát elveszítette (…).

 

Míg a jobboldali koalíció élén az SaS-szel és az OĽaNO-val sikeresen a csillagokig repítette az ismeretlen és jelentéktelen 33 esztendős Rastislav Trnkát (Raši legyőzése valóban a megyei választások egyik szenzációja), addig sok esélyesnek a Smerrel való társulás szó szerint mérgezőnek bizonyult.

 

A Smer húzása – Martin Glváč belső levélben szorgalmazta Milan Ftáčnik támogatását –  a pozsonyi kedvencnek minden bizonnyal pár száz vagy pá ezer szavazatába,sőt, a lehetséges győzelmébe került.

 

Még figyelemreméltóbb volt az egyik ligetfalui eredmény is. František Šebej, a Most-Híd képviselője az egyik legnagyobb szlovákiai körzet legrettenthetetlenebb győztese volt. Még arra sem volt szüksége, hogy kampányt csináljon, hiszen a szavazók a helyi és a megyei választások során mindig az égig repítették.

 

A jobboldali koalíció jelöltjére, Šebejre 2013-ban Ligetfaluban a 18 százalékos részvétel mellett 6500 választó adta a voksát, így a legtöbb szavazatot szerezte, míg második helyen a társjelölt Elana Pätoprstá végzett 4000 szavazattal. Idén a 30 százalékos részvétel mellett Pätoprstovára 10 600-an szavaztak, Šebejre, a Most-Híd és a Smer jelöltjére pedig 4000-en, amivel a 17. helyen végzett és hosszú évek után kiesett a megyei képviselő-testületből.

 

Šebej mélyrepülése jó példa arra, hogy mit tesz a Smerrel való szövetkezés a Most-Híd szlovák szavazóinak a körében.

 

(…)

 

Postoj.sk, Martin Hanus: Obaja vedia, že dobre už bolo

Nyitókép: TASR                                                                 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!