Meg lehet érteni, hogy Bugár egyre többet száll szembe Robert Ficoval. A gond az, hogy már több lehetőségei is lett volna erre, de nem élt velük. Olyan lehetőségeket szalasztott el, amelyek sokkal fontosabb témákat érintettek a közvélemény számára, mint a képviselők fizetése. Elég, ha a Bašternák-ügyre gondolunk, vagy arra, mikor a most-hidas védelmi államtitkár háta mögött hoztak egy sor fontos döntést. És ott van még az is, hogy a Smer Monika Jankovskát erőlteti a Bírói Tanács élére, bár Lucia Žitňanská elutasítja kinevezését.

 

Bár Bugár Béla a végtelenségig fogja ismételni, hogy ebben a vitában nem a bérekről van szó, hanem a parlament és a kormány, illetve a kormányfő kapcsolatáról, ezzel az érveléssel a választóknál sok jó pontot nem szerez. Épp ellenkezőleg, nagy eséllyel inkább magára haragítja őket.

 

Pedig erre lenne a legkevésbé szüksége, hiszen jelenleg minden létező oldalról támadják. Az olyan új politikai erők megjelenése, mint a Progresszív Szlovákia vagy Miroslav Beblavý és Jozef Mihál pártja elcsábíthatja a liberális érzelmű választók maradékát.

 

 hirdetes_400x285  

Ráadásul Bugár pártja nyomása alá került a megyei választásokon eredményesen szereplő Igor Matovič is. Az OĽaNO vezére egyre többet beszél az MKP-val, Bugárék legnagyobb konkurensével kötött esetleges szövetségről, sőt, a választási koalíció lehetőségét is felvetette.

 

Bár Matovič ezt nyilván nem gondolja komolyan, de az elképzelése célszerű. Az MKP kiemelésével és Ficoval szembeni ellenzéki jobboldali táborba való betagolásával Bugár rovására próbálja a magyar választók körében megerősíteni az MKP helyzetét. Igor Matovič ugyanis pontosan tudja, hogy ha a következő választásokon Fico nélkül akar kormányt alakítani, a magyar párt támogatása számára kulcsfontosságú lesz.

 

Ezért számára nem előnyös, ha a magyar szavazatok kárba vesznek, de az sem, ha a Most-Hídnál kötnek ki, amelynek elnökével személyes konfliktusban állnak. Ezért emeli ki az MKP-t.

 

Ha egy ilyen helyzetben megy neki Bugár Ficónak a képviselői fizetések miatt, akkor vagy egy nagyon átgondolt stratégiáról van szó, amelynek célja egyelőre nem látható, vagy Bugár egyszerűen elvesztette a politikai ítélőképességét.

 

Jelen pillanatban a második lehetősége sokkal valószínűbb…

 

Postoj.sk, Bugárova strata súdnosti

Nyitókép: Postoj.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!