Azután, hogy Miroslav Lajčák bejelentette, nem jelölteti magát a jövő évi államfőválasztáson, az OĽaNO vezére, Igor Matovič két kijelentést tett.

 

(…)

 

Matovič elárulta, hogy jelenleg azon dolgozik, hogy az ellenzék közös megoldást találjon, s a végén közös névben egyezzenek meg. Az a név pedig az ellenzék közös jelöltje lenne a jövő évi államfőválasztáson. Ez a dal a jobboldali politikusok és a média egy részének kedvenc, örökzöld slágere. A probléma azonban ott van, hogy nem működik.

 

 hirdetes_400x285  

(…)

 

Az ok, hogy a közös államfőjelölt-állítás miért nem működött eddig, és miért nem fog a jövőben sem működni, egyszerű. Olyan egyszerű, mégis hihetetlen, hogy a politikusok nem képesek megérteni. Az ellenzéki pártok és a választóik a politikai nézetek és értékek terén nem alkotnak egységes csoportot. Vannak köztük liberálisok, kulturális konzervatívok, kozmopoliták, nemzeti érzelműek, hívők és ateisták egyaránt. Az, hogy a Smer elleni utálat egyesíti őket, még nem jelenti azt, hogy feladják annak a lehetőségét, hogy az elnökválasztás során a számukra érdekes témákat és nézeteket képviseljék.

 

Még ha az ellenzéki pártoknak sikerülne is megegyezniük egy közös jelöltben – ahogy azt Matovič óhajtja – az akkor is csak papíron lenne közös jelölt. A pártok közös jelöltje lenne, nem pedig a választóké. Az ilyen jelölt természetesen megnyerheti a választásokat, de nem amiatt kerülne ki győztesként, mert „közös” jelölt, hanem teljesen más értékképviselet miatt.

 

Ahogy a múltban, most is annak a veszélye fenyeget, hogy a közös, „egyesítő jelölt“ a politikailag aktív keresztényekre való nyomásgyakorlás eszközévé válik. A cél, hogy kiverjék a fejükből még a gondolatát is annak, hogy saját jelöltet indítsanak. Ismét felszínre kerül az az érv, hogy egy keresztény jelöltnek esélye sincs arra, hogy nyerjen. Csakhogy a „közös“ minősítéssel induló jelölt sem lehet biztos a győzelemben.

 

Mindemellett érvényes az is, hogy az államfőválasztás nem a győzelemről, hanem a kampányról szól. Fontosak azok a témák, amelyek a kampány során megjelennek, a nyilvános beszélgetések, melyek során az egyes jelöltek felfedik kártyáikat és szimpatikussá próbálják tenni magukat a választók számára. A politikailag aktív keresztényeknek az is kulcsfontosságú, hogy ne engedjenek a kor szellemének és nyomásának, és ne vonuljanak vissza a köz- és a politikai szférából.

 

Ezért kell, hogy saját jelölttel rendelkezzenek. A taktikázásra még lesz elég idő az elnökválasztás második fordulójában.

 

Postoj.sk, Jozef Majchrák: Hra na spoločného prezidentského kandidáta nefunguje

Nyitókép: TASR/Štefan Puškáš

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!