(…)

 

Tom Nicholson újságíró nemcsak Ján Kuciak kollégája volt, de egyike azon személyeknek is, akik utolsóként beszéltek a meggyilkolt újságíróval. Nicholson elmondása szerint Kuciakot nagy valószínűséggel amiatt a cikke miatt gyilkolták meg, amelyben az olasz maffiának a kelet-szlovákiai ténykedését akarta felfedni.

 

‘ndrangheta

 

 hirdetes_400x285  

A ‘ndrangheta elnevezésű bűnszervezet a dél-olaszországi szervezett bűnözés egyik alapsejtjének számít. Annak ellenére, hogy a ‘ndrangheta története egészen a 17. századik nyúlik vissza, a legnagyobb hírnévre mégis a múlt században tett szert. A kalábriai bűnszervezet a maffia keménymagját képviseli: nemcsak drogokkal, de ember- és fegyvercsempészettel is foglalkozik. Egy olyan hierarchikus tagoltságú szervezetről van szó, melynek alapjait az ún. családsejtek (‘ndrina) alkotják. Ezek a családsejtek a saját területükön függetlenül cselekedhetnek, mindemellett pedig számíthatnak a szervezet támogatására.

 

(…) Kalábria csücskében helyezkedik el a Bova Marina nevű kisváros. Ez a városka azért jelentős, mert innen származik és itt is székel a ‘ndrangheta bűnszervezet egyik alapsejtjét alkotó Vadalá-klán.

 

Ennek a klánnak az élén évtizedekig a Vadalá fivérek – Antonino és Domenico – álltak, akik egyenesen helyi legendává nőtték ki magukat. A család széles körben fejtette ki tevékenységét: nemcsak bizniszelt, de részt vett a helyi politikában is. Győzedelmeskedett a Talia családdal folytatott helyi harcokban, így az egész Kalábria feletti uralmat megszerezte. A legtöbb pénzt a helyi politikából és a különféle vállalkozásokból szerezte. (…)

 

Az utóbbi évtizedben azonban a Vadalá-klánnak néhány keményebb csapást is el kellett szenvednie. 2008-ban, majd négy évvel később a rendőrség a klán több tagját, valamint a más régiókban tevékenykedő csatlósaikat is börtönbe zárták. A vád: manipuláció a közbeszerzéssel.

 

A szövetségesek egy karnyújtásnyira

 

Csupán néhány kilométerrel odébb, Condofuri városában ténykedik a Rodá család szomszédos sejtje. Nemrégiben a Rodá-klán több tagját olyan piszkos ügyletekkel vádolták, mint pénzmosás, uzsora, dokumentumhamisítás vagy a hulladékbiznisz során elkövetett normasértés. Ennek a családnak azonban nemcsak a gazdasági bűncselekmények miatt szorult a hurok a nyaka körül, hanem a zsarolás, az illegális fegyvertartás, az erőszak és a különböző fenyegetések miatt is.

 

Néhány esetben ezt a két családot együtt vádolták meg, ami bizonyítékul szolgál az együttműködésükre.

 

Szlovákiában

 

Kicsit sem feltűnő, hogy éppen ilyen vezetéknevű, éppen a fenti városkákból származó fickók Szlovákiában is megvetették a lábukat.

 

A Plus 7 dní napilap írt arról az üzleti vitáról, ami a miniszterelnök asszisztensének, Mária Troškovának az üzletpartnerét érintette. Ezt a személyt pedig úgy hívták, hogy Antonino Vadalá. Antonino Vadalá Szlovákiában egyéb más embereken kívül azokkal a férfiakkal vállalkozik, akik szintén a Vadalá nevet viselik.

 

(…)

 

Vadalá minden bizonnyal nem érzi magát magányosnak Szlovákiában, hiszen vele együtt itt tevékenykednek a Rodá család tagjai is. A Vadalá család egyik tagja tavaly például a Rodákra íratta át az egyik vállalatát. A Rodá család egyik tagja pedig azzal került a média középpontjába, hogy annak ellenére kérkedett nyilvánosan a Ferrarijával, hogy az alkalmazottai bérkifizetésével késett. Ne felejtsük el hozzátenni azt sem, hogy nem ez volt Rodá első és egyetlen Ferrarija.

 

Üzleti modell

 

A Vadalá család egyes tagjaira írt vállalatok hálózata rendkívül sokrétű, hiszen több tucat cégről van szó. (…)

 

A vállalatok többsége bonyolult históriával rendelkezik: időközben különféle átnevezéseken estek át, összevonták vagy törölték őket, címet vagy tulajdonost cseréltek, sőt olyakor kihelyezett fióküzemeket is létesítettek. Az, hogy a szálakat jól össze tudják gubancolni, hosszú időbe tellett.

 

A hiányos megállapítások ellenére ezeknek a csoportoknak az üzletmodellje azon alapszik, hogy az Agrárkifizetési Ügynökség (Pôdohospodárska platobná agentúra) vissza nem térítendő támogatásaiból, az ún. eurofondokból merítenek. Az eddigi megállapításokból kiderül, hogy ezek a vállalatok, valamint a szatelit vállalataik az utóbbi években azokból az eurofondókból merítettek több millió, illetve több tízmillió eurót, melyeket az itteni mezőgazdaság fekvirágoztatására szántak.

 

(…)

 

Nem kerülhette el a figyelmüket…

 

Ezeknek a dotációs merítéseknek a mértéke, valamint a vállalatok összeköttetése nem kerülhette el az Agrárkifizetési Ügynökség figyelmét. Az üzletmodelljüket ugyanis a Smer kormánya alatt építették ki.

 

Amit fel kell deríteni az az, hogy kinek és mennyit adtak azért, hogy meglopják Szlovákiát. Az egyik vállalat korábbi társtulajdonosán, Mária Troškován keresztül egy újabb titkos út nyílik meg, amit a munkája során Ján Kuciak fedezett fel. Ez a vállalat nem más, mint a Prodest, melynek társtulajdonosa Antonino Vadalá, s a múltban a Smer egykori képviselője, Viliam Jasaň is feltűnt benne.

 

Postoj.skStopy ‘ndranghety na Slovensku (k prípadu Jána Kuciaka)

Nyitókép: Flickr.com/Eneas De Troya

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!