Először jött a hír, hogy a tavalyi Nagy korrupcióellenes tüntetések diákvezetői, Dávid Straka és Karolína Farská nem értenek egyet abban, hogy miképpen is kellene folytatni a tüntetéseket az új Pellegrini-féle kormány ellen. Farská annak a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezésnek a tagja, amelyik múlt héten lemondta a SZNF térre tervezett pénteki tüntetést. Annak ellenére, hogy különös döntésnek bizonyult, mégis volt egyfajta belső logikája. A kezdeményezés szervezői pedig azt a benyomást keltették, mintha továbbra is gondolkodnának arról, hogyan tovább.

 

Nos, Straka nem értett egyet a taktikájukkal, így Adam Bajoval együtt úgy döntöttek, hogy az utcával együtt továbbra is nyomást szeretnének gyakorolni az előrehozott választások érdekében. Tegnap tüntetést hívtak össze a parlament elé, amin emberek százai vettek részt. A tüntetés közben azonban a parlament elnöke, Andrej Danko bejelentette, hogy mindkét szervezőt meginvitálja magához, ahol kétórás beszélgetést folytattak. A kétórás beszélgetés után először Straka, majd Bajo lépett az újságírók elé, akikre Andrej Danko láthatólag nagy hatást gyakorolt.

 

Dávid Strakának csupán egy mondatra tellett („Örülünk, hogy Andrej Danko, mint az egyik legnagyobb közjogi méltóság, fogadott bennünket“), amihez Bajo csak annyit tett hozzá, hogy Danko részéről ez az egész „nagyon őszinte volt és nem akart kamuzni“. Az elfogult újságírók ezután tovább kérdezték a két szervezőt arról, hogy mégis mi lett a kétórás megbeszélés vége, és miképpen fogják a továbbiakban folytatni, de mindhiába.

 

 hirdetes_300x300  

Minden felesleges próbálkozásnak bizonyult, hiszen a diákokból mindenféle forradalmi hév elfüstölgött. A találkozón Danko valószínűleg szembesítette őket azzal, hogy a kormánykoalícióban nincs egyezség az előrehozott választásokról (ezt tényleg most kellett Dankonak közölnie velük?), ugyanis a választásokat csupán referendummal lehet elérni. A követeléseikről egy szó sem esett, csupán annyi, hogy valószínűleg más kezdeményezéseket fognak támogatni.

 

Ezután a szemmel láthatóan elégedett Andrej Danko lépett az újságírók elé, aki értékelte a szervezőket és megköszönte a „méltóságteljes és tisztességes találkozót“. Pellegrini, Fico és Bugár talán a tegnapi nap után megértették, hogy a legjobb módszer a fiatal forradalmárok tönkretételéhez az, ha két órára beküldik őket Andrej Dankóhoz.

 

Postoj.sk-cikk

Nyitókép: TVNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!