A Pohoda egy olyan figyelemreméltó fesztivál, amelyik sosem kerülte a politikát. A fesztivál főszervezője, Michal Kaščák sosem tagadta, hogy ezzel a lekötelezettséggel a jobb és a szabadabb világ létrejöttéhez szeretne hozzájárulni.

 

Ezért is nehezen érthető, hogy Kaščák miért hívta meg az idei Pohodára a Pussy Riot orosz feminista bandát, hiszem ennek a formációnak a jobb, szabadabb, antiputyinos Oroszországot kellett volna szimbolizálnia a fesztiválra látogató fiatal látogatók szemében. Igen, a Pussy Riot formáció ugyan Putyin-ellenes, de a banda tagjai olyan politikai extrémisták, akik éppen a szabadság, az egészséges értelem és a jobb Oroszország ellentéteit képviselik.

 

Néhány évvel ezelőtt a német Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap foglalkozott mélyebben a banda aktivitásaival és ideológiáival. A napilap említést tett arról, hogy Nadežda Tolokonnikova a többi aktivistával együtt azzal vált híressé, hogy egy biológiai múzeumban csoportos szexet rendezett úgy, hogy a terhessége kilencedik hónapjában járt. 2010-ben Háború címmel egy olyan videoklipet forgatott, amelyben aktivistaként csirkét lopott a szupermarketben, majd férfiak és gyerekek kíséretében a csirkét felnyomta a vaginájában és elvitte a boltból – ez az akció Tolokonnikova mozgalmának életelvét szimbolizálta, melynek lényege, hogy semmit sem szabad sem eladni, sem megvásárolni. Az aktivisták megvetik azt az orosz „pásztor“ gazdaságot és rezsimet, amelyik tönkreteszi a nemzetet.

 

 hirdetes_300x300  

(…) Tolokonnikova, aki néhány nappal a múzeumos csoportos szex után szülte meg a lányát, akiről nem tudott gondoskodni. A kislány súlyosan megsérült, miután leesett az asztalról, majd másfél évre a nagyszüleihez került, mert az édesanya-aktivistának olyan művészeti akciók támogatásával kellett foglalkoznia, mint a nyilvános közösülés a kijevi parlament előtt.

 

(…) Végül a megbüntetésükkel az oroszok 86%-a értett egyet, vagyis azok is, akik egy politikailag szabadabb Oroszországra vágynak.

 

A valódi orosz ellenzék lenézi az „aktivistákat“. Csupán az orosz határtól nyugatra vagyunk olyan műveletlenek, hogy azt higgyük, mindegyik orosz, aki Putyin-ellenes, az lényegében a mi emberünk, s ezért kell fejetlenült tapsolnunk nekik úgy, ahogy az az idei Pohodán történt.

 

Postoj.sk, Krátke správy redakcie

Nyitókép: Sme/Gabriel Kuchta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!