Az Orbánnal kapcsolatos viták egyre inkább élesednek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság távozó elnökének kijelentése, miszerint Orbánnak nincs helye az Európai Néppártban (EPP). (…)

 

Az EPP-tagság már kissé paradox módon fontos Orbánnak. Nemcsak ideológiailag, de politikailag is, ugyanis Orbán Helmut Kohl örökösének érzi magát. Kohl az élete utolsó szakaszában találkozgatott Orbánnal, s végül a temetés szervezői akadályozták meg a Kohl család azon kérését, hogy Orbán mondjon beszédet Helmut Kohl temetésén. Orbán Kohl nézeteit vallotta és vallja is a mai napig. Utoljára Kohl halálának első évfordulóján tartott beszédében emelte ki Kohl és az EPP jelentőségét, valamint azt a szerepet, amit saját magának lát ebben a csoportban.

 

(…)

 

 hirdetes_300x300  

Ebben a beszédben azért volt egy kis hamisság. Kohl nem volt akkora keresztény politikus, mint amilyennek Orbán beállítja, sőt a keresztény témák egyenesen elmentek mellette. Igaz, hogy Kohl egyesítette Németországot, de ezzel együtt szét is tagolta Európát – ez Maastricht és az éppen akkor születő euró öröksége.

 

Kohl temetésén és utána azonban a Kohl-féle politika másféle interpretációja (mondjuk úgy, hogy a politikailag hasznosabb) vált uralkodóvá, és ezt a nézetet képviselte Orbán is. S mivel Kohl életének utolsó szakaszában Orbán a szimpátiáját, a jóindulatát és a támogatását élvezte (Merkellel ellentétben), ezért Orbán az örököseként a központban érzi magát.

 

(…) „Még ha tisztelem is az embert, sok ellentmondást látok aközött, amit mond és azon kereszténydemokrata értékek között, amelyeken az EPP alapul” – mondta Juncker Orbánról.

 

Ez az ellentmondás kettős, de a következmény sokkal fontosabb. Ezt pedig Sebastian Kurz osztrák kancellár vette észre a leggyorsabban.

 

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung című napilapnak azt nyilatkozta, hogy nem szeretné, ha Európában egy olyan új párt alakulna, amelyik egyesíti az „erkölcsileg egyenlőtlen és nemkívánatos kelet-európaiakat“, mert úgy látja, hogy Orbán nézeteit nemcsak Kaczynski osztja, de Babiš is Fialával (a cseh paralment az ODS javaslatával szemben egy olyan határozatot fogadott el, ami megvédte Orbánt), a román kormány rosszabbul viselkedik a tüntetőkkel, Magyaroszágon nem öltek meg sem újságírót, sem újságírónőt, s a magyar kormánygépet egy vietnami vállalkozó elhurcolására sem használták fel, és még sorolhatnánk. (…)

 

Kurz nem Orbán felé tett egy lépést, hiszen továbbra is szeretné ha megvonnák Magyarország szavazati jogát és az uniós forrásaikat is korlátoznák. Kurz Nyugatnak, pontosabban Berlinnek üzent, mégpedig azért, hogy védje az otthoni helyzetet. Orbán ma az európai jobb- és baloldal belpolitikai témája egyaránt.

 

Az Orbánról szóló vitákkal kapcsolatban egyvalami tűnik fel. Hogy az EPP-s szlovák politikusok észre sem veszik.

 

Postoj.sk, Jaroslav Daniška: Bude Orbán vylúčený z EPP?

Nyitókép: Orbán Viktor/FB

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!