Nyitókép: SITA/AP

 

Nagy valószínűséggel az egész hét Miroslav Lajčák külügyminiszter és az ENSZ migrációs paktuma körül fog forogni, ami lényegében annak a korszaknak a „gyermeke“, amikor Lajčák még az ENSZ Közgyűlésének elnöke volt.

 

A hétvégi média szereplése után Lajčák azt állította, hogy amennyiben Szlovákia negatív álláspontot fog képviselni a paktummal kapcsolatban, akkor lemond.

 

  hirdetes_300x300   

(…)

 

A média szereplései során Lajčák úgy próbálta definiálni a migrációs paktumról szóló hazai párbeszédet, mint egy vitát a felvilágosult diplomata és hazai szűklátókörű politika között. „Itt mindenki a pártpreferenciákkal, valamint a mi kis szűklátókörű politikánkkal foglalkozik” – panaszkodott a TA3 műsorában Lajčák. Ezután ezt a szókapcsolatot („szűklátókörű politika”) az összes olyan televíziós vitaműsorban elismételt, amelyikben a hétvégén szerepelt.

 

Csakhogy Lajčáknak ez a definíciója nem állja meg a helyét azzal kapcsolatban, amiről valójában szó van.

 

A migrációs paktummal kapcsolatos tartózkodás és ellenállás globális jelenség. A paktummal nemcsak az USA-nak, de Ausztráliának, Japánnak és Izraelnek is problémája van. Az EU sem egységes, ám a migrációs kvótákhoz viszonyítva ezúttal nincs éles választóvonal az Únió nyugati és keleti része között. (…)

 

(…)

 

Lajčák miniszter úr valódi problémája nem a szűklátókörűségünkben gyökerezik, hanem abban, hogy az ENSZ egyáltalán nem fontos dokumentumából nálunk is politika lett. Ebben a partiban a külügyminiszternek gyenge kilátásai vannak a győzelemre. Összegezzük: a Smer, aki a kormányba jelölte, nem támogatja, emellett a másik kormánypárt, az SNS is élesen bírálja az ellenzék nagyobbik részével együtt.

 

A migrációs paktum nem más, mint Lajčák személyes ügye. Egy olyan dokumentum, ami a migráció szempontjából semmi fontos dolgot nem old meg, ám Lajčák valamilyen irracionális okból mégis a saját diplomáciai mesterműveként tekint rá.

 

A lemondással pedig egyszerűen azért hozakodott elő, mert más, erősebb kártyája nincsen. Amennyiben nem jár sikerrel és valóban távozik a külügyminiszteri posztból, akkor az az ő politikai veresége lesz. Ennek az egésznek nincs semmi olyan erős politika és erkölcsi üzenete, ami érdemleges lenne arra, hogy bekerüljön a tankönyvekbe. Csupán üres gesztusok. De ilyen is előfordul a politikában.

 

Postoj.sk, Jozef Majchrák: Minister Lajčák verzus zápecnícke Slovensko

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!