Néha már úgy érzem magam, mint egy papagáj, vagy egy beakadt lemez, ami körbe-körbe ugyanazt a nótát fújja. Az utóbbi időben ugyanis már számtalanszor hangsúlyoztam, hogy a jó időkben takarékoskodni kell, és fel kell készülni az előbb utóbb beköszönő nehezebb időkre.

 

Nagyszerű dolog, hogy a közfinanszírozásban egyre kisebb a deficit, de a meglepően jó bevétel növekedés miatt már rég kiegyenlített lehetne az államháztartásunk. Ezt a politikusok már jó ideje ígérgetik, de mindig találnak valamilyen indokot, hogy elodázzák.

 

Hiszen, mi rossz történhet, ha pár százmillióval többet költünk?

 

Christina és David Romer érdekes szempontból közelíti meg ezt a kérdést. (…) Az első fontos kérdés, hogy a pénzügyi válságnak nevezett „betegség” mindig ugyanúgy zajlik le? (…) A válasz: nem. A Romer-skálán 7-es erősségű pénzügyi megrázkódtatás átlagban 5 százalékos GDP visszaesést jelent 3-4 év távlatában, de az országok között nagyok lehetnek az eltérések. Vannak országok, amelyek különösebb problémák nélkül átvészelik a pénzügyi krízist, és vannak, amelyek súlyos károkat szenvednek el az életszínvonal rovására. Mitől függ, hogy mi melyikbe csoportba kerülünk?

 hirdetes_810x300  

 

Romerék azt mondják, hogy ez nagyban függ az adott ország manőverezési terétől, attól, hogy mennyi tartaléka van a döntéshozóknak a válság kirobbanásakor. (…) A tanulmány rámutat, hogy egy közepesen erős pénzügyi válság esetén azok az országok, amelyeknek nincs elég forrása a standard monetáris expanzió (kamatcsökkentés) és fiskális ösztönzés alkalmazásához, 10 százalékkal is visszaeshetnek. (…)

 

Mi következik ebből Szlovákia számára? Tekintettel arra, hogy a kamatok nagysága az eurozónában továbbra is 0 közeli, csak egyetlen eszközünk marad a válság kezelésére: a költségvetés stabilizálása. És most nem csak a nagy gazdasági válságokról beszélünk, amelyek egy évszázadban egyszer vagy kétszer fordulnak elő. A közepes pénzügyi krízisek 20 évente visszatérnek.

 

És nem szabad elfelejteni azokat a további tényezőket sem, amelyek a közfinanszírozást befolyásolják: a lakosság elöregedése, mélyebb recesszió vagy természeti katasztrófák. (…)

 

Nem tudom, mikor jön egy újabb válság, de a történelem azt mutatja, hogy nem zárhatjuk ki őket. Az elöregedés negatív következményeit pedig nagy bizonyossággal borítékolhatjuk. Nyugodt időkben töltsük fel a tartályt vízzel, hogy ha felcsapnak a lángok, legyen mivel oltani. A károk kisebbek lesznek. Meg kell tanulnunk sokkal ésszerűbben gazdálkodni… ésszerűbben gazdálkodni… ésszerűbben gazdálkodni.

 

Rozpoctovarada.sk, Ľudovít Ódor: Pokazená platňa

Nyitókép: wallpaperjam.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!