Halál élőadásban. Aki szeretné kielégíteni a kíváncsiságát, figyelje a médiát és benne Lipšic balesetének tragikus történetét.

 

Perverz dolog közzétenni egy balesetről készült felvételt, amelyen egy gyalogos az ismert politikus autója alá kerül? Kétségtelenül igen, bár semmivel se visszataszítóbb, mint azok a tragikus felvételek amelyek szintén emberek halálát ábrázolják – beleértve a (New York-i) Ikertornyok 2001. szeptember 11-i összeomlását, vagy a szíriai bombázásokat.

 

Mit bizonyít ez a fajta betekintés egy ember halálába? Hogy a baleset a gyalogátkelőn történt? Talán azt is észrevenni, hogy a járókelő gyorsan s váratlanul lép az úttestre, hogy az autó vezetőjét elvakíthatta a villamos, illetve meg lehet becsülni a felvétel alapján, hogy Lipšic autója gyorsabban haladt vagy sem, mint a többi autó…

 

 hirdetes_400x285  

A tömérdek észrevételen túl (…) a legfontosabb dolgot a kamera nem rögzítette. A motiváció a kérdés: ki és miért juttatta el a médiához ennek a szörnyű, halálos kimenetelű balesetnek a felvételét? Miről tanúskodik ez?

 

Önmagában nem mond semmi olyat, amit a közvélemény már ne tudna. Nem szolgál közérdeket. Nem egy borítékot a zsebébe süllyesztő politikust örökít meg.

 

Röviden, ez egy balesetről készült videó. Indulatokat szít, főleg, ha olyan bulvár megjegyzésekkel párosul, mint „Nézze meg, hogyan ölte meg Daniel Lipšic a Szlovák Köztársaság egyik polgárát”. (…)

 

(…) Lipšicnek felelnie kell tettéért, de lejáratásának indítékai régóta világosak. (…) Maga Lipšic sosem mutatta magát erős vezetőnek az ellenzéki vezérré válás potenciáljával. Ebből az következik, ha valakit mégis zavart benne valami – és érdeke fűződik lejáratásához –, akkor az a kormány botrányai kapcsán gyakorolt következetessége miatt volt.

 

Mindenesetre szükségtelen védelmeznünk egy idealizált, rettenthetetlen és erkölcsös ellenzéki vezérről kialakított képet. De okunk van megvizsgálni a szóban forgó politikus kiiktatása mögött húzódó, szemmel látható igyekezet indokait. (…)

 

Feltárja ugyanis azokat a veszélyes erőket, amelyek képesek bármilyen alantas eszközt bevetni céljaik elérése érdekében – legyen az gazdasági érdek, vagy olyan erőfeszítés, ami arra irányul, hogy a társadalmat a maffiamódszerek uralják és ne a jog vagy az erkölcs.

 

Sme.sk, Márius Kopcsay: Smrť naživo. V priamom prenose. Aké dno nás ešte čaká?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!