Milyen kockázatokat lát a költségvetésben?

 

A költségvetés legnagyobb hiányosságának tartom, hogy nem használja ki a megfelelő alkalmat a kiegyenlített gazdálkodás eléréséhez. A gazdaság több adóbevételt teremt, mint azt tervezték, azonban minden költségvetési kiadásként végzi. Azonfelül, a kormány még utólagos intézkedéseket fogad el, hogy többet költhessen. (..)

 

Mi a legnagyobb kockázat?

 

 hirdetes_400x285  

A célokat két évvel későbbre tették, ezért kevesebb rizikó van mint a közelmúltban, ezért a középtávú terv szerintünk elérhető. A legnagyobb külső rizikófaktornak a bizonytalanságot tartom, amely a brexit miatti tárgyalások, de az amerikai elnökválasztás eredménye miatt is jelen van. A belső rizikók  közül az élen szabványosan az egészségügy és az önkormányzatok vannak együtt a túlértékelt osztalékokból származó bevételekkel.

(..)

Azt mondja, hogy a közlekedésügyi jelentés megmutatja, hogyan nem kellene ezt csinálni. Mi vele a gond?

 

Nem kínál konkrét célokat, amelyeket a közlekedésügyben el szeretnének érni. Nem tudják megmondani, milyen értéket szeretnének kínálni az adófizetők pénzéért.

 

Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter állítja, hogy az Érték a pénzért (Hodnoty za peniaze) program keretein belül 40 millió eurónál nagyobb értékű projekteket fognak elbírálni. Ez egy elégségesen felállított ellenőrzés? 

 

Örülök, hogy legalább a jövőben létrejövő projekteket fognak elbírálni. A pénzügyi határ megfelelőnek tűnik, a probléma csak az, hogy a most futó projekteket, ahol szintén lehetőség van nagy mértékű spórolásra, ellenőrzés nélkül hagyják.

(..)

Nincs olyan érzése, hogy a költségvetésekkel a kormány a nehezebb időkre készül?

 

Nincs olyan érzésem, hogy rosszabb időkre készülnénk. Úgy tűnik, hogy a politikusok alábecsülik a hosszútávú rizikófaktorokat.

 

Helyes az, hogy a kormány a jó gazdasági növekedés idejében újabb adó- és járulékemelést hoz?

 

A probléma szerintem abban van, hogy ezek az intézkedések csak a kiadások növelését szolgálják, nem pedig az alacsonyabb hiányt és tartozást.

 

A kormány állítja, hogy a költségvetésben benne van a tanárok hat százalékos béremelése. Lát helyet a költségvetésben nagyobb emelésnek?

 

Ez politikai prioritások kérdése, ezzel kapcsolatban nem szeretnék többet mondani.

 

sme.sk – Ódor: Rozpočet je stále rovnaká pesnička

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!