A feldúlt gömöriek szemszögéből a szoroskői hegyi hágón áthaladó autóforgalom leállítása logikus. Az R2-es gyorsforgalmi út megépítése regionális érdek, ennek ellenére az utóbbi időben Pozsonyból olyan hírek szivárogtak ki, miszerint a gyorsforgalmi út megépítése mégsem kívánatos.

 

Az egész megmozdulás akkor fordult át bohózatba, amikor a tüntetésen megjelent Érsek Árpád és a pártbéli főnöke, Bugár Béla

 

Szlovákiában már sok mindent láttunk, de a Most-Híd kormánypárt főnökének és a közlekedésügyi miniszterének polgári ellenállása a saját kormánya ellen olyasvalami, amire hazánkban még nem volt példa (emlékszik valaki valami hasonlóra?).

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Arról, hogy mi lesz az R2-es sorsa és milyen ütemben fog folyni az megépítése, csakis az az Érsek Árpád dönthet, aki ott szteppelt Szoroskőnél. Bizony hogy ő, nem pedig az a Pénzpolitikai Intézet, amelyik a pénzügyi tárca alakulataként olyan elemzést hozott nyilvánosságra, miszerint a projekt egyáltalán nem jövedelmező.

 

(…)

 

Érseknek és Bugárnak százszorta jobb lehetőségeik vannak a probléma megoldására, mint az, hogy az autóforgalom leállításánál asszisztáljanak Szoroskőnél. Érvekkel és számításokkal védjék meg az (eredeti) beruházásuk előnyeit a nyilvánosság előtt.

 

(…)

 

Ha a Pénzpolitikai Intézet főnöke azt mondja, hogy „a közlekedésügyi miniszterrel olyan megoldást keresünk, amivel a gyorsforgalmi utat előbb és olcsóbban megépíthetjük, mint ahogy az az eredeti tervekben szerepel”, akkor mégis mi ellen tüntet Érsek?

 

Mégis mi ellen tüntet, ha tudjuk, hogy egy másik ajánlaton maga a közlekedésügyi tárca dolgozik a Nemzeti Autópálya Társasággal? Önmaga ellen tüntet azért, mert gyorsabb és olcsóbb megoldást keres?

 

Érsek azt mondja, hogy Nobel-díjat ad annak, aki más módszerrel oldja meg Szoroskő problémáját, mint a Nemzeti Autópálya Társaság. Nos, ha ezt tényleg Nobel-díjat érő ügy, akkor azt a Pénzpolitikai Intézet úgyis egy-kettő besöpri. (Vagy Kažimírnél rejtegetik a Nobel-díjast?).

 

(…)

 

Inkább az a megérzés tolakodik a képbe, miszerint a Pénzpolitikai Intézet javaslatai konkurenciaképes javaslatok.

 

Érsek és Bugár az érdek nevében bohócot csinál magából, s mindehhez Gömör csak azért jó, hogy a nyilvános pénzekből minél többet tudjanak legombolni.

 

Sme.sk, Peter Schutz: Populisti pod Soroškou

Nyitókép: Patrik Struk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!