Gašpar országos rendőr-főkapitány büntetőfeljelentést tett azon információk kiszivárogtatása miatt, amelyekkel Andrej Kiska köztársasági elnököt hivatottak lejáratni. Ez volt az egyetlen lehetséges reakciója a rendőr-főkapitánynak, ha el akarta kerülni a kettős mérce gyanúját, miszerint a titoktartás védelme egyszer megfelel a koalíciónak, másszor pedig nem.

 

Ugyanis pont erről szól Rybanič képviselői asszisztens elleni bírósági eljárás is, akit börtön fenyeget a banki titoktartás megsértése miatt.

 

Jegyezzük azért meg, hogy míg Rybanič helytelenül ugyan, de a köz érdekében cselekedett – hogy lerántsa a leplet egy csalásról és annak politikai kötődéseit – addig Kiska esetében a névtelen kiszivárogtatónak csak a botránykeltés volt a célja. Ezt Gašpar kijelentései miatt érdemes leszögezni, aki azt mondta, hogy az ilyen praktikák elterjedéséről „a képviselői asszisztensek” tehetnek, vagyis az ellenzék.

 

 hirdetes_810x300  

Értelemszerűen, a kormányhatalom képviselői nagyon vigyáznak arra, hogy – még ha dörzsölik is a kezüket, hogy végre a szent Kiskára is találtak valami terhelőt – örömködésüket nem lehetett túlságosan hallani. (…)

 

Abszolút lehetséges azonban, hogy csak úgy tűnik, hogy a „kiskabotrányért” felelős műhely a Smer titkos fióktelepe lenne. A szelek messzebbről is fújhatnak, tekintettel arra, hogy Kiska a nyugati orientáció kitartó támogatójaként mutatkozik.

 

Ami Kiska botrányának népszerűségre gyakorolt hatását illeti, a séma már ismert: míg Fico választói (előtte Mečiar választói) kedvencüknek megbocsátanak bármit, addig a standard politikusokkal és pártokkal szemben kritikusabban. Fico kisebb és nagyobb bűneit az „erkölcsi viszonylagosság” fényében elutasítják, és úgy tartják, hogy a tiszta politikusoknál nem lehet tolerálni semmilyen botlást, még a legkisebbeket sem.

 

(…) A Kiska-ügy hatását már most előre lehet látni: az a Kotleba és társai választóit mozgósítja majd leginkább, akik szerint a demokrácia egyenlő a korrupcióval, a csalással és ezért ki kell dobni az ablakon a képviselőivel együtt. És ez egyetemes veszélyt jelent.

 

Ezért minden politikus, aki elfogadja a jog uralmát és a demokratikus szabályokat, ez esetben kárt szenvednek, és ezért közös érdekük, hogy megoldást találjanak.

 

SME.sk, Kto chcel zasiahnuť Kisku, ohrozuje aj Fica

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!