(…) Volt olyan környezetvédelmi miniszter az elmúlt 15 évben, akit a környezetvédők nagyra becsülnek?

 

Az utolsó miniszter, akit említhetek, Miklós László (MKP). Tevékeny ökológus volt. Utána szinte minden évben másik SNS-es jelölt ült a miniszteri székbe, akik csak bábuk voltak, a bizniszeikkel foglalkoztak vagy azokat fedezték.

 

Utánuk jött Peter Žiga – aki nagyban üzletelt a fával. Az ő ideje alatt futott fel a kis vízerőművek építése, de el kell mondani, hogy az egész még Radičová-kormány idején indult Nagy László minisztersége idején. Ezeknek a tárcavezetőknek a tevékenysége azt eredményezte, hogy a környezet védelme teljesen szétzilálódott Szlovákiában.

 

 hirdetes_810x300  

Egy patak védelme érdekében magával a környezetvédelmi tárcával kell szembeszállni. (…) A mostani környezetvédelmi miniszter információim sokkal jobb, nem mintha szakmabeli lenne, de legalább megpróbálja megérteni a problémákat és nem árt. Csak attól félek, ennyi nem elég.

 

Tomáš Derka (45) környezetvédő, zoológus, vízvédelemre és vízi élőlények védelmére szakosodott specialista. Hét tudományos expedíciót vezetett Venezuelában, egyet pedig Brazíliában. Minden évben dél-amerikai tanulmányutat szervez a Komenský Egyetem Természettudományi Karának diákjai számára. Venezuela délkeleti felében 15 új rovarfajt fedezett fel és írt le. Minden évben diákjaival gumicsónakkal átszeli a Duna-deltát Romániában. 2015-től a Komenský Egyetem Környezetvédelmi Karának tanszékvezetője.

 

Az interjút Diana Schniererová készítette.

 

Az interjú a SME napilap nyomtatott kiadásában jelent meg

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!