(…)

Az újságírók tudják, hogy Bezák érsekhez bekerülni nem könnyű dolog. Hogyan sikerült annyira közel kerülnie hozzá, hogy könyvet írhasson róla?

 

Nagyon kitartó voltam. 2012-ben, fél évvel visszahívása után egy házikóban élt, az Erdőháton. Én azonban folyamatosan és fáradhatatlanul interjút kértem tőle, mint ahogy a Bibliában is írják: „Kopogj, és egyszer kinyílik az ajtó”. Nem tudom, hogy azért törtem meg, mert a zaklatásom kibírhatatlanná vált számára, vagy épp ellenkezőleg, szimpatikusnak tartotta. Valószínűleg jól érezte magát a beszélgetés alatt, így megbízott bennem a Vallomás című könyv megírásánál, amely elmeséli történetét. Így fokozatosan megismerkedtünk.

(…)

Melyik gondolata vésődött bele a memóriájában?

 hirdetes_300x300  

 

Azt mondja, hogy sok ember, aki életében rengeteg jót tett és segített másoknak azon gondolkodik, hogy vajon visszakapja-e valaha. Csakhogy pont ezt nem kellene várnunk másoktól,  mivel tudjuk, mennyire nehéz jót cselekedni. Lehet, hogy a környezetünkben levő emberek már most megteszik a maximumot, de nekünk nem elég és többet szeretnénk. Mindenkinek máshol vannak a határai. Számomra ezek fontos szavak.

 

Róbert Bezák ma már ismert személyiség, hogyan éli ezt meg?

 

„Láttam, hogyan hat az emberekre és mennyire karizmatikus. Az ember viszont azonnal megérti, hogy ez egyáltalán nem könnyű. Mindig kedvesnek kell lennie, mindig válaszolnia kell a kérdésekre és meg kell oldania az emberek problémáját. Sokat várnak el tőle. Tudja, hogy az emberek talán celebként tekintenek rá, aki bejárja Szlovákiát és tanácsokat ad, de nem szeretne az lenni. Normális életet szeretne élni és ezért választotta a tanári szakmát.

 

(…)

Hogyan viselte, hogy a Vatikán sem segített neki?

 

Nagyon csalódott volt, ugyanis sok áldozatot hozott papi hivatásáért. Úgy gondolta, hogy jogában áll és a helyzet igazságos megoldását várhatja a pápától. A pápa bocsánatot kért tőle, felmentette a rágalmak alól, de itt véget is ért a történet. Figyelem a vatikáni eseményeket is és úgy érzem, hogy hatalmi intézetként működik. Sok dolog, ami a pápa körül történik csak marketinghúzás, hogy eltakarják a háttérben zajló harcokat és érdekeket.

 

Változott az öt év alatt Bezák személyisége, nézetei?

 

Személyisége nem, most is olyan a kapcsolata a hittel és Istennel, mint előtte. Fejlődött viszont az egyházról, mint intézményről alkotott véleménye és azt mondja, már nincsenek irreális elvárásai vele szemben.

 

(…)

SME – Vrabcová: Bezák už nemá nereálne očakávania
fotó: webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!