Lényegében egy hanyatlóban lévő közép-európai párt kongresszusának kellett volna lennie a Smer szombati gyűlésének, ahol a tagok kitüntetésket kapnak, ki-ki elmondja miképpen megy a szekere, majd jelentősebb személyi vagy programbéli döntések után mindenki hazatér. Végül is a turócszentmártoni kongresszus nem volt felesleges színház, sőt, néhány pillanat említésre méltó.

 

A kongresszus fénypontja a párt ideológusának, az alelnöki posztból távozó Marek Maďaričnak a felszólalása volt.

 

(…)

 

 hirdetes_400x285  

Maďarič burkoltan azt üzente Ficónak, hogy a megyei választásokon elért győzelem tettetésével, valamint a status quo megőrzésével hatalmas stratégiai hibát követ el. A párt mélyrepülése egyértelmű, és világos önreflexió nélkül a párt nem fog tovább működni. A Smer sorvadt izomzatának megfeszítésével ugyan még szimulálhatja az egykori erejét, de hosszú távon ez nem fog működni, így csak nevetségessé teszi magát.

 

Ilyesmire a Smer történetében még nem került sor. Nem is csodálkozunk azon, hogy Maďarič beszéde után Fico volt az, aki a leglangyosabban és a legrövidebb ideig tapsolt. Sejti, hogy Maďarič ugyan nem tévedhetetlen, de ért a politikai kommunikáció alapvető szabályaihoz. (…)

 

(…)

 

A pártelnök fejébe ugyan nem látok bele, de valószínűleg így gondolkodhat: Ha ilyen jól működött 2012-ben, akkor miért ne működhetne most is ilyen jól? Nos, talán azért, mert nem 2012-t írunk? Ha rosszindulatúak szeretnénk lenni, akkor csupán annyit modanánk, az isten szerelmére, kormányfő úr, emlékezzen – Önre összeszedetten van szükség!

 

Sme.sk, Peter Tkačenko: Maďarič chcel dať Smeru transfúziu, Ficovi stačia steroidy

Nyitókép: SITA/Marek Mrviš.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!