A politikai stratégia területén kétségbe vonni Miloš Zeman képességeit vakmerő húzás, de valakinek ezt is el kell kezdenie. Bárhogy is nézzük a cseh államfőválasztás első fordulóját, és bárhogy is tekintünk a második forduló kilátásaira, úgy tűnik, hogy Zeman durva hibákkal torlaszolta el útját az államfői székig.

 

Trollkodással, a Babiššal kötött szövetséggel, az ösztönökre játszással, a szuverenitás színlelésével és polarizációjával megszerezte a szavazatok mintegy 40 százalékát, mindemellett azonban nagy barázdát hagyott maga után.

 

És éppen a konfrontációs politikája – nem is kampánya – lesz az akadálya abban, hogy ezt a barázdát beforrassza, és a második fordulóban jelentős eredményt érjen el. Elég megnézni, hogy milyen eredménnyel járt mindez Szlovákiában a látszólag legyőzhetetlen Robert Fico számára az államfőválasztás során.

 

 hirdetes_810x300  

(…)

 

Zeman védelmére legyen mondva, hogy valóban jobb számokkal indul, mint Fico, és sok pártfogójának nem volt oka arra, hogy az első fordulóban elmenjen szavazni. A legyőzött jelöltek között azonban egyetlen releváns szövetségese sincs, ezért ha Drahoš semmit sem ront el, akkor a karizmája elég lesz a győzelemre. Ezt nemcsak Zeman, de minden bizonnyal a csapata is tudatosítja, ezért megpróbálnak „valamit“ csinálni. A kérdés az, hogy mit választanak, a változást vagy a megszokást?

 

Az első kör magas részvételi aránya arról tanúskodik, hogy ha Zeman győzni akar, akkor nem támaszkodhat az új választókra, hanem a Zeman-ellenes jelöltek választóit kell meggyőznie. Mindez viszont a Drahoš démonizálásán és a fiktív menekültekkel történő ijesztgetésen alapuló kampányával nem fog menni. (…)

 

Most úgy tűnik, hogy Zemannál marad a konfliktusos jellem és az erkölcsi integritás, így a csehek ismét egy kultivált, kellően unalmas államfőt kapnak.

 

Sme.sk, Komentár Petra Tkačenka: Zeman sa buď zaprie, alebo prehrá

Nyitókép: Ivan Majerský/Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!