Szimpatizánsai második jelölésének előkészítéseként is értelmezhetik mindezt.

 

Andrej Kiska láthatóan nem fél a kormánytól. A cseh államfőválasztás körüli híráradatban némileg elveszett, hogy az államfő a múlt héten ismét nekiment Robert Kaliňáknak. Verbálisan.

 

Az eperjesi kerekasztalon nyíltan megvádolta út, hogy a cigányok integrációjának nehéz feladata helyett inkább a feszültséget kelti és politikai pontokat próbál gyűjteni.

 

 hirdetes_400x285  

Nem mintha nem lehetne egyet érteni ezzel, de államfőhöz képest ez elég szokatlan szótár. Ráadásul nyilvánvaló, hogy nem egyedi esetről van szó, hanem hosszabb stratégia része, hogy világosan szembehelyezte magát a Smerrel és különösen Kaliňákkal.

 

Az államfő ezzel két fronton is kockáztat. Bár nem tudjuk pontosan, hogy mi vezérli a smeres politikusokat, de Kiska népszerűsége láthatóan zavarja őket és igyekeznek diszkreditálni őt, bármilyen eszközzel.

 

Kaliňáknak sok ilyen van a tarsolyában, nem fél használni őket és a hasonló támadások csak megerősítik őt ebben,

 

Másrészt, Kiskának ugyan igaza van, hogy a pérókban élő, kilátástalan helyzetben levő cigányok az egyik legnagyobb kihívás Szlovákia számára.

 

(…)

Csakhogy a cigányok támogatása nem éppen a legnépszerűbb politikai húzás. Más szóval, akármennyire is díjazandó Kiska ilyen irányú tevékenysége, a Kaliňákkal szembeni harcban nem biztos, hogy a legjobb taktika.

 

(…)

Vagy így vagy úgy, elnézve Kiskát az elmúlt hónapokban, úgy tűnik, hogy formálódik politikailag úgy ideológiai, mint pártvonalon. Szimpatizánsai mindezt az újbóli jelölésének előkészítéseként is értelmezhetik.

 

Csakhogy hozzá kell tenni azt is, hogy ugyanúgy logikus a másik lehetőség is: Zeman megválasztása után több kommentátor is jelezte, hogy a második mandátum során az államfők szokása kiengedni a kéziféket. Tudják, hogy már nem fognak indulni, így nem kell azon gondolkodniuk, hogy mit vár a közvélemény.

 

És bár Kiska még csak az első mandátumának utolsó harmadában jár, ő maga tudhatja a legjobban, hogy ez lehet az utolsó ciklusa.

 

Mindkét esetben jó oka van arra, hogy ne hagyja békén Kaliňákot.

 

 

SMEPeter Tkačenko: Kiska už Kaliňákovi pokoj nedá

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!